En col·laboració amb

PROJECTE URBANÍSTIC

El Carmel recuperarà la seva rambla per al barri

La proposta "5 en 1. Les rambles del Carmel" transformarà el que ara és una barrera arquitectònica en un espai verd d'estada i per disfrutar per als veïns

vista-gradas -760x428

vista-gradas -760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La proposta “5 en 1. Les rambles del Carmel”, guanyadora del concurs per remodelar la via, transformarà el que ara és una barrera arquitectònica en un espai d’estada i per disfrutar per als veïns i les veïnes, amb predomini del verd urbà, que cosirà els barris de l’entorn. 

El disseny, que inclou les aportacions del veïnat, s’acabarà de concretar amb participació del teixit social del barri.

Cinc rambles en una

La renovació de la rambla del Carmel inclou 72.470 metres quadrats en cinc espais que inclouran diferents usos que necessita el veïnat. La via es dividirà en la Rambla Jardí, una zona amb vegetació diversa, zones d’estada i un mirador; la Rambla Plaça, un fòrum cívic per al barri de 35 metres d’amplada i un amfiteatre-balcó anomenat La Giulietta; la Rambla Mercat, un espai per a activitats comercials com fires o mercats, amb zones de passeig, estada i jocs; la Rambla Arena, un àmbit amb jardineres destinat a activitats esportives i culturals; i la Rambla Turó, zona de terrasses i un espai escènic amb grada denominat Romeo.

Mobilitat sostenible i verd urbà

Al front oest de la rambla, al costat del Carmel, hi haurà una vorera comercial en plataforma única de 20 metres amb zona per a terrasses i espai de passeig amb nou arbratge.

En aquest àmbit es prioritzarà la mobilitat sostenible amb un carril de transport públic amb franja de serveis, limitat a 30 km/h i un carril bici unidireccional.

Al front est, la zona residencial més a prop dels barris d’Horta i la Font d’en Fargues, s’hi inclourà una vorera poblada d’arbres i una mitjana verda de separació entre murs verds.

Cosir els barris

La futura rambla del Carmel, fins ara una barrera arquitectònica per als veïns i les veïnes dels barris de l’entorn, millorarà la connexió entre el Carmel, la Font d’en Fargues i Horta.

A més de facilitar els desplaçaments entre els diferents barris, també es millorarà la cohesió entre els eixos comercials i les zones residencials actuals, que ara mateix queden més aïllats.

Una necessitat històrica

La remodelació de la rambla del Carmel ha sigut reivindicada històricament pel veïnat del barri, un dels més densos de la ciutat, que es va construir sense una planificació urbana que inclogués espais públics de qualitat per a la ciutadania.

Ara, la proposta guanyadora del concurs permetrà compatibilitzar l’ús quotidià de l’espai amb l’organització de grans esdeveniments, com les festes del barri, i la mobilitat del veïnat.

Un projecte flexible

Notícies relacionades

La proposta guanyadora és obra de l’UTE Esteyco – Josep Ferrando – EMF i ha sigut escollida per un jurat format per experts en disseny urbà, representants municipals i representants veïnals del barri.

El disseny, que ara s’acabarà de definir amb la participació del teixit social del barri en un avantprojecte, preveu la possibilitat d’adaptar els usos a les necessitats del futur.