En col·laboració amb

GUARDERIA MUNICIPAL

Neix Aurora, un nou model d'escola bressol a Barcelona

El projecte pioner va obrir les seves portes el 8 de gener

Inclou la flexibilitat horària i la posada en marxa d'un espai familiar socioeducatiu per atendre les famílies vulnerables

img 1514-760x428

img 1514-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nova Escola Bressol Municipal (EBM) Aurora s’incorpora al curs escolar amb un model educatiu pioner, que inclou la flexibilitat horària i la posada en marxa d’un espai familiar socioeducatiu per atendre les famílies vulnerables. 

Amb aquest nou centre, la xarxa d’escoles bressol de Barcelona ja té 101 equipaments públics i es converteix en una de les més extenses d’Europa.

Al Raval

El Raval és el barri barceloní on Aurora va obrir les seves portes el 8 de gener. Aquesta nova escola compta amb dos plans pilot clau quant a l’actualització del model educatiu per a nens de 0 a 3 anys.

Les mesures innovadores que s’han implantat a l’EBM Aurora sorgeixen del replantejament de l’educació per a bebès i nens que es va abordar durant el programa ‘Impulsem educació i petita infància’, un projecte de revisió de les escoles bressol municipals, que es va iniciar el 2017 per reformular l’ensenyament en les primeres etapes d’aprenentatge.

Flexibilitat horària

El nou centre incorpora noves opcions horàries amb quatre grups de nens que permeten ampliar la flexibilitat i millorar la conciliació familiar. Per exemple, els lactants poden assistir a l’escola a les nou del matí fins a les quatre de la tarda; o els nens d’1 a 3 anys, i l’horari del centre és de de 9.00 a 13.00 hores o de 15.00 a 19.00 hores, entre altres opcions.

El plantejament educatiu es basa en el desenvolupament de les capacitats cognitives, motrius, emocionals i socials dels bebès i nens, a partir dels moments d’atenció i de joc i descobriment. Així mateix, el projecte busca fer partícips les famílies per compartir-hi la cura i l’educació dels fills i les filles.

Famílies en risc d’exclusió

A més, l’EBM Aurora inicia un projecte pioner per atendre famílies amb nens en risc d’exclusió, mitjançant la creació d’un espai socioeducatiu on rebran el recolzament i l’atenció de professionals dels àmbits educatiu i social. Els objectius d’aquest servei són enfortir les xarxes socials de les famílies, prevenir el seu aïllament i impulsar l’atenció i els vincles amb els nens de manera corresponsable entre els adults.

La mesura s’emmarca dins de la xarxa de serveis d’atenció educativa i comunitària de Ciutat Vella, que reservarà fins a un 33% de les places de cada grup per a famílies vulnerables derivades pels serveis socials.

Notícies relacionades

Per accedir al servei d’atenció de l’espai socioeducatiu, les famílies es poden dirigir directament al centre o poden acudir per derivació de centres d’atenció primària (CAP), els serveis socials o altres recursos com el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç de Ciutat Vella.

Finalment, les places de l’EBM Aurora s’ofereixen a les famílies en llista d’espera de les escoles bressol de Ciutat Vella EBM Cadí, EBM Mont Tàber i EBM Canigó, segons l’ordre de puntuació establert en la preinscripció. En cas que no s’ocupin totes les places, aquestes s’oferiran a les famílies en llista d’espera de l’EBM Nic, a Sants-Monjuïc, i l’EBM Tres Tombs, a l’Eixample.

Temes:

Guarderies