En col·laboració amb

ENERGIA FOTOVOLTAICA

L'ampliació de les instal·lacions fotovoltaiques de Barcelona doblarà la generació elèctrica municipal

La ciutat impulsa més de 70 nous projectes que produiran més energia per als equipaments i serveis públics i per a la xarxa de Barcelona energia

181004 f fotosc40 pergolasolar 079-760x428

181004 f fotosc40 pergolasolar 079-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona promou l’energia solar per a una ciutat sostenible i autosuficient. L’ampliació de les instal·lacions fotovoltaiques –amb més de 70 nous projectes en cobertes, parets mitgeres, façanes i pèrgoles– permetrà doblar la generació elèctrica municipal, tant per al consum d’equipaments i serveis públics com per alimentar la xarxa de Barcelona energia.

El desenvolupament del ‘Programa d’impuls a la generació d’energia solar’ inclou 73 projectes per implantar instal·lacions de generació solar a tota la ciutat per fomentar l’autoconsum, l’autoproducció i la generació d’energia renovable i local. Aquestes iniciatives se sumen a les 87 instal·lacions solars que es distribueixen per la ciutat, especialment en terrats i cobertes d’edificis i en l’espai públic.

El creixement de la xarxa de generació solar a Barcelona suposarà un increment significatiu de la potència fotovoltaica, que passarà d’1,8 MWp a 3,6 MWp en el període del 2015 al 2019. A més, el Govern municipal ha posat a l’abast de la ciutadania diverses eines per estimular la implantació i el manteniment de les instal·lacions solars, com mapes de recursos o criteris tècnics i de gestió que permeten maximitzar la posada en marxa de noves iniciatives. També es pot consultar el mapa de la generació d’energia municipal, en el qual s’ubiquen totes les instal·lacions fotovoltaiques de la ciutat.

Cobertes solars en equipaments municipals

El consum energètic dels equipaments públics suposa un 50% de la despesa municipal. Per això, promocionar les mesures d’estalvi i eficiència energètica és vital per millorar l’autonomia i la sostenibilitat d’aquests edificis, segons el consistori. En aquesta línia, a les 60 instal·lacions solars que ja funcionen en equipaments municipals s’hi sumaran 29 projectes fotovoltaics, i 30 iniciatives més estan en projecte d’execució.

L’ampliació de les cobertes i els terrats de generació solar contribueix a visibilitzar aquestes instal·lacions com a alternatives energètiques que no només són viables i eficients, sinó que resulten més sostenibles i més respectuoses amb el medi ambient.

En parets i façanes

Notícies relacionades

A les deu façanes i parets mitgeres que actualment funcionen a la ciutat s’hi sumaran cinc superfícies més, dos al llarg del 2019 i les altres durant el pròxim mandat. Aquest tipus d’instal·lacions solars permeten dignificar espais amb la complicitat del veïnat i integrar les energies renovables a l’espai públic. L’energia obtinguda es destina a proveir els mateixos edificis o, en alguns casos, a alimentar equipaments pròxims o instal·lacions públiques, com l’enllumenat o el sistema de reg.

Pèrgoles noves

La implantació de pèrgoles fotovoltaiques o la reconversió de pèrgoles existents en instal·lacions solars són un exemple d’optimització de l’espai públic, amb solucions energètiques destinades a promoure l’autoconsum i generar punts d’ombra per combatre la calor. Dels nou projectes nous, cinc estan en fase d’execució i quatre es troben en procés de licitació, i s’afegiran a les 17 pèrgoles generadores d’energia que ja es distribueixen per la ciutat.