En col·laboració amb

LLUITA CONTRA L'ESPECULACIÓ

L'Ajuntament de Barcelona compra 114 pisos per combatre l'especulació i l'expulsió del veïnat

Aquest últim edifici de vivendes protegides s'ha adquirit al carrer de l'Encuny, a la Marina del Prat Vermell

img 1101-760x428

img 1101-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els últims quatre anys, l’ajuntament ha adquirit 22 edificis sencers amb 401 llars per ampliar el parc públic de vivenda i evitar que aquests pisos passin a mans de fons voltor especuladors que expulsen les famílies senceres dels seus barris. 

L’últim edifici, de 114 pisos protegits, s’ha comprat al carrer de l’Encuny, a la Marina del Prat Vermell. Actualment, l’immoble té 59 pisos buits, i la resta estan habitats en règim de lloguer. Dels pisos buits, la major part es destinarà a cobrir les necessitats de la Mesa d’Emergències Socials, ja que està en una situació de dèficit de recursos residencials com a conseqüència de la situació d’emergència residencial, que continua sent molt greu a la ciutat de Barcelona. 

El bloc de vivendes del carrer de l’Encuny s’ha comprat a l’entitat Proviure CZF Parc d’Habitatges, una societat formada en un 50 % pel BBVA i l’altre 50 % pel CZF.

Un sostre per a qui més ho necessita

La Mesa d’Emergències Socials és un òrgan tècnic del Consorci de la Vivenda de Barcelona que té com a funció principal valorar i prioritzar totes les sol·licituds rebudes de situacions d’emergència per la pèrdua de la vivenda habitual. La formen professionals dels departaments de Vivenda i de Serveis Socials, tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Barcelona, en un 60% i un 40% respectivament. També formen part tècnics de la Sindicatura de Greuges i representants de la Taula del Tercer Sector.

Aquest òrgan decideix sobrel’assignació les famílies en situació de necessitat de les vivendes que aporten la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Als últims exercicis (des del 2015 fins al setembre del 2018), la Generalitat de Catalunya ha aportat el 22% de les vivendes, mentre que l’Ajuntament de Barcelona ha aportat el 78% dels 1.000 pisos que han sigut adjudicats per la Taula en aquest període.

661 vivendes incorporades al parc públic 

Amb aquesta nova adquisició de l’edifici del carrer de l’Encuny, ja són 401 els pisos que l’ajuntament ha incorporat al seu parc públic a través de la compra de finques senceres.

Cal afegir a aquesta xifra la compra de vivendes situades en finques de propietat horitzontal distribuïdes per tota la ciutat i que també, al llarg d’aquest mandat municipal, han sigut comprades i incorporades al parc públic de lloguer municipal. En total, són 97 pisos distribuïts per diversos barris de Barcelona.

L’ajuntament també ha adquirit al llarg del mandat de l’usdefruit de pisos d’entitats financeres (CaixaBank i la Sareb) i que es destinen a ampliar els recursos residencials de caràcter social o a preu assequible. Fins ara, s’han cedit un total de 163 vivendes.

Més del 70% de les vivendes comprades per l’Ajuntament de Barcelona estan habitades per famílies, mentre que la resta es troben en procés de rehabilitació. En total, s’han invertit 64,12 milions d’euros per a la compra i la reforma dels pisos.

La lluita contra l’especulació immobiliària

Notícies relacionades

El programa d’adquisicions de finques desenvolupat en els últims anys persegueix frenar l’especulació i enforteix el parc públic de lloguer. Per tenir més capacitat d’incidència, s’han aprovat dues mesures pioneres al país: declarar tota la ciutat com a àrea de tempteig i retracte perquè l’ajuntament tingui dret de compra preferent i destinar el 30% de les noves promocions i les grans reformes a vivenda protegida.

Les dues mesures s’emmarquen dins d’un model de vivenda urbana que defensa el dret a una llar digna i adequada, que vol evitar les operacions especulatives que condueixen a l’expulsió del veïnat i enfortir el parc públic de lloguer assequible.