En col·laboració amb

PROJECTE SOCIAL

Persones amb diversitat funcional gestionen cinc horts urbans a Barcelona

El projecte, iniciat l'abril del 2016, s'ha estès a diferents espais de la ciutat i compta amb la participació de sis entitats socials

img 0760-1-760x428

img 0760-1-760x428

2
Es llegeix en minuts

Ja són cinc els horts urbans gestionats per persones amb diversitat funcional. El projecte, iniciat l’abril del 2016, s’ha estès a diferents espais de la ciutat i compta amb la participació de sis entitats socials. La iniciativa permet aprofitar terrats en desús d’equipaments municipals i els converteix en una alternativa per al cultiu, en una ciutat tan densa com Barcelona.

Tots els horts, gestionats per unes 50 persones amb diferents tipus de discapacitat, formen part del projecte que coordina l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, que s’ha estès amb èxit en diferents espais de la ciutat, ha implicat sis entitats socials diferents i ha afavorit el teixit associatiu dels barris.

Doble vessant social

En aquests horts es cultiven enciams, escaroles, espinacs, bledes, tomàquets, pèsols, carbassons, cogombres, pebrots i diferents plantes aromàtiques. Les verdures i hortalisses cultivades són de bona qualitat i els excedents es destinen a menjadors socials i bancs d’aliments, un doble component social que permet aprofitar terrats en desús i guanyar espais verds a la ciutat.

Els dos últims horts estan ubicats alsterrats dels edificis municipals que hi ha en els números 7 i 15 del carrer d’Avinyó, al districte de Ciutat Vella. L’hort ubicat en el número 15 és el primer dels cinc que gestionaran persones amb discapacitat física i és el primer que és completament accessible. Dels altres tres horts, dos es troben a la seu del Districte de Sants-Montjuïc i el tercer al carrer de València, a l’Eixample.

L’objectiu de l’Ajuntament és doblar el nombre de terrats que funcionen com a horts fins a arribar a deu en un futur pròxim, incrementar el nombre de persones amb diversitat funcional que participen en el programa, facilitar que es puguin implicar més en les tasques de gestió i dur a terme més investigació social i ambiental per avaluar l’impacte ecològic de la iniciativa.

Beneficis per a les persones

Al setembre, un estudi realitzat per professionals de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, el Barcelona Laboratory for Urban Environmental Justice and Sustainability, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i l’ISGlobal van determinar que la participació en el projecte té beneficis destacables en la qualitat de vida i el desenvolupament personal de les persones amb diversitat funcional.

Notícies relacionades

L’estudi destaca l’apoderament d’aquestes persones, ja que passen de ser receptores d’ajuda a donants d’ajuda en el moment en què entreguen voluntàriament els excedents de les collites que han cultivat amb el seu esforç a menjadors socials i bancs d’aliments.

A més, la possibilitat d’anar als terrats els ha permès descobrir nous entorns urbans, trencar amb la rutina diària dels tallers ocupacionals, ser a l’aire lliure, treballar en equip, reforçar l’autoestima i aprofundir en la seva responsabilitat. També s’ha observat la utilitat del programa per reduir els nervis i l’ansietat que es pateixen en alguns casos, millorar la capacitat de relaxació i desenvolupar la paciència i l’autocontrol com a eines útils en la vida quotidiana.