En col·laboració amb

INCLUSIÓ DE PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL

Nous usos socials per als quioscos en desús a Barcelona

La intenció és que es converteixin en un punt de referència veïnal

rjulve7518723 barcelona 6 1 2008  sociedad barcelona  puesto el suplemento181203115156

rjulve7518723 barcelona 6 1 2008 sociedad barcelona puesto el suplemento181203115156 / SANTIAGO BARTOLOME

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona posarà en marxa una prova pilot a deu quioscos de la ciutat per buscar-los nous usos. La intenció és que els quioscos de la nova cooperativa puguin oferir –a part de premsa i revistes– altres serveis, i que això els permeti convertir-se en un punt de referència veïnal

Així, s’ha pensat la possibilitat que es converteixin en un punt d’intercanvi de llibres, un punt d’accés Wi-Fi i de recàrrega de mòbils, d’informació municipal i d’activitats de les entitats socials, per a la distribució de comandes o de venda de loteria, entre altres opcions.

Es farà mitjançant una cooperativa formada per persones amb diversitat funcional que, alhora, permetrà la inclusió laboral de persones amb discapacitat.

Així, un total de 25 persones rebran formació i assessorament durant sis mesos per convertir-se en futurs cooperativistes del projecte que lidera l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. La cooperativa es constituirà com una empresa d’inserció laboral i haurà de tenir com a mínim un 30% del personal en situació de risc d’exclusió.

La iniciativa arriba després de mesos de treball per identificar els quioscos que actualment no tenen activitat i que es volen mantenir a la via pública perquè es converteixin en una oportunitat laboral per a les persones amb discapacitat.

Nous punts de prestació de serveis culturals, ambientals o socials

L’elecció d’aquests deu quioscos sorgeix d’una radiografia integral que s’ha realitzat d’aquests punts de venda i amb què s’ha analitzat la situació i la interacció amb el territori on s’ubiquen per avaluar futures orientacions alternatives que garanteixin la seva viabilitat.

A tota la ciutat hi ha 285 quioscos actius, d’un total de 338, que majoritàriament són rendibles econòmicament, tot i que els resultats varien segons la ubicació, entre els quals els més eficients són els del centre de la ciutat. Totes les concessions actuals acaben el setembre del 2030.

Notícies relacionades

El model, no obstant, està en risc. Els resultats econòmics d’aquests negocis estan excessivament lligats als ingressos de publicitat, ja que els nous hàbits de consum de la premsa escrita i els canvis tecnològics han fet disminuir notablement les vendes de diaris, revistes i d’altres.

En l’elaboració de l’estudi hi ha participat l’observatori de la urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els resultats es compartiran ara amb el sector comercial i professional de la venda de premsa per implicar-los en la definició de model del quiosc del futur.