En col·laboració amb

REGAL ESTRELLA DE LES FESTES

L'Ajuntament de Barcelona recorda que un patinet elèctric no és una joguina

Repartirà 80.000 fullets als comerços per explicar les obligacions dels usuaris d'aquests vehicles

patinete-electrico-espaldas

patinete-electrico-espaldas / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest Nadal s’espera que els vehicles de mobilitat personal, especialment els patinets elèctrics, siguin els regals estrella de les festes. Per recordar la normativa de circulació i garantir una bona convivència entre els diferents mitjans de mobilitat, l’Ajuntament de Barcelona repartirà 80.000 fullets als comerços de la ciutat.

L’ordenança de circulació de vianants i vehicles de Barcelona, una mesura pionera a tot el món, regula, entre d’altres, la circulació de patinets elèctrics, ‘segways’ i rodes elèctriques, i vehicles de més de dues rodes que s’utilitzen en activitats comercials per al transport de persones o mercaderies.

¿Qui pot i com es pot circular?

L’edat mínima per utilitzar un vehicle de mobilitat personal en la via pública és de 16 anys. A més, es recomana l’ús de casc, que és obligatori quan s’utilitza un vehicle de més de 25 quilograms, i no es poden superar els 30 quilòmetres per hora.

¿Per on s’ha de circular?

Els patinets elèctrics petits i grans, roda elèctrica i ‘segways’ han de circular pels carrils bici, a una velocitat màxima de 10 quilòmetres per hora si està situat a la vorera i de 30 quilòmetres per hora si es troba a la calçada. Aquests vehicles també poden circular pels parcs públics, els carrers de plataforma única i, si el vehicle arriba a 20 quilòmetres per hora, per les zones 30.

Ús comercial o de lleure

Els vehicles de més de dues rodes que s’utilitzen per realitzar algun tipus d’activitat econòmica o de lleure, com per exemple els serveis dels bicitaxis, poden circular pels carrils bici sempre que l’amplada de la infraestructura ho permeti, pels carrers amb plataforma única, les zones 30 i les calçades que no corresponguin a la xarxa bàsica de la ciutat.

Si es tracta de vehicles de transport de mercaderies, a més d’aquestes vies també poden circular pels parcs públics en cas que hagin d’accedir als xiringuitos, i poden utilitzar les voreres de més de 4,75 metres d’ample i 3 metres d’espai lliure, però només per accedir al punt de destinació.

A més, l’explotació econòmica de patinets i ‘segways’ per a grups inclou altres restriccions: és obligatori l’acompanyament d’un guia i, si el grup és d’entre tres i sis persones, només podrà circular per les rutes establertes.

Notícies relacionades

Normativa adaptada als barris

L’ordenança preveu que als districtes amb més densitat d’ús es puguin aplicar ordenacions més restrictives. És, per exemple, el cas de Ciutat Vella, on els vehicles de mobilitat personal només poden circular per determinades rutes per garantir un ús equilibrat de l’espai públic i una bona convivència amb el veïnat.