En col·laboració amb

Orientadors als carrers

En defensa de les treballadores de la llar i de l'atenció a les persones

Es publica '¡Cuidem els qui ens cuiden, és de justícia!' una guia de referència per a una contractació justa i digna

Es calcula que el 31% de les persones que es dediquen a les tasques domèstiques o a l'atenció a les persones ho fan en situació irregular

cuidados

cuidados

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona per combatre la precarietat laboral de les treballadores de la llar i de l’atenció a les persones es reforça ara amb la posada en marxa d’un servei itinerant d’orientació i informació i ambl’edició d’una guia per fomentar la contractació digna i justa.

Un equip d’informadors municipals recorreran durant les pròximes setmanes els carrers de les Corts i Sarrià-Sant Gervasi per oferir orientació sobre els drets laborals de les persones treballadores de la llar i de l’atenció a les persones. El servei, també destinat als homes, s’adreça especialment a les dones que treballen de forma interina i amb condicions laborals irregulars.

A més del servei itinerant, s’ha publicat la guia Cuidem qui ens cuida, és de justícia! , un document de referència en el qual es recullen les bases per a la contractació justa i digna de les treballadores de la llar i de l’atenció a les persones. La guia, que ja està disponible en format digital, es presentarà el 4 desembre.

Les treballadores que necessitin assessorament legal especialitzat poden acudir alspunts de defensa dels drets laborals de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Monjuïc, on un equip d’advocades de Barcelona Activa atendrà les seves consultes. A més, també es duran a terme xerrades informatives per conèixer els seus drets laborals i posar-se en contacte amb altres dones que estiguin en la mateixa situació.

Combatre la desregulació i la precarietat laboral

Notícies relacionades

El treball domèstic i de l’atenció a les persones són sectors profundament feminitzats, en els quals la precarietat laboral i la desregulació tenen una incidència especial. Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), es calcula que el 31% de les persones que es dediquen a les tasques domèstiques o a l’atenció dels altres ho fan en situació irregular. A Catalunya, les treballadores de la llar i de l’atenció cobren un 40% menys que la mitjana dels treballadors, la qual cosa reflecteix la vulneració d’unes condicions salarials dignes.

Els objectius dels serveis d’informació i assessorament i de la guia són visibilitzar la situació de precarietat i pobresa de les persones que es dediquen a l’atenció a les persones i a les tasques domèstiques, que afecta especialment les dones migrants, i establir unes pautes per al compliment dels drets laborals, que inclou condicions salarials dignes, regulació de l’activitat i respecte als horaris i els descansos setmanals.

Temes:

+Barcelona