Anar al contingut

En col·laboració amb

Orientadors als carrers

En defensa de les treballadores de la llar i de l'atenció a les persones

Es publica '¡Cuidem els qui ens cuiden, és de justícia!' una guia de referència per a una contractació justa i digna

Es calcula que el 31% de les persones que es dediquen a les tasques domèstiques o a l'atenció a les persones ho fan en situació irregular

El Periódico

En defensa de les treballadores de la llar i de l'atenció a les persones

L’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona per combatre la precarietat laboral de les treballadores de la llar i de l’atenció a les persones es reforça ara amb la posada en marxa d’un servei itinerant d’orientació i informació i amb l’edició d’una guia per fomentar la contractació digna i justa.

Un equip d’informadors municipals recorreran durant les pròximes setmanes els carrers de les Corts i Sarrià-Sant Gervasi per oferir orientació sobre els drets laborals de les persones treballadores de la llar i de l’atenció a les persones. El servei, també destinat als homes, s’adreça especialment a les dones que treballen de forma interina i amb condicions laborals irregulars.

A més del servei itinerant, s’ha publicat la guia Cuidem qui ens cuida, és de justícia! (‘¡Cuidem els qui ens cuiden, és de justícia!’), un document de referència en el qual es recullen les bases per a la contractació justa i digna de les treballadores de la llar i de l’atenció a les persones. La guia, que ja està disponible en format digital, es presentarà el 4 desembre.

Les treballadores que necessitin assessorament legal especialitzat poden acudir als punts de defensa dels drets laborals de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Monjuïc, on un equip d’advocades de Barcelona Activa atendrà les seves consultes. A més, també es duran a terme xerrades informatives per conèixer els seus drets laborals i posar-se en contacte amb altres dones que estiguin en la mateixa situació.

Combatre la desregulació i la precarietat laboral

El treball domèstic i de l’atenció a les persones són sectors profundament feminitzats, en els quals la precarietat laboral i la desregulació tenen una incidència especial. Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), es calcula que el 31% de les persones que es dediquen a les tasques domèstiques o a l’atenció dels altres ho fan en situació irregular. A Catalunya, les treballadores de la llar i de l’atenció cobren un 40% menys que la mitjana dels treballadors, la qual cosa reflecteix la vulneració d’unes condicions salarials dignes.

Els objectius dels serveis d’informació i assessorament i de la guia són visibilitzar la situació de precarietat i pobresa de les persones que es dediquen a l’atenció a les persones i a les tasques domèstiques, que afecta especialment les dones migrants, i establir unes pautes per al compliment dels drets laborals, que inclou condicions salarials dignes, regulació de l’activitat i respecte als horaris i els descansos setmanals.

Temes: +Barcelona