En col·laboració amb

Entre els barcelonins

Augmenta la identificació de la violència masclista

Un 5% d'homes i un 7% de dones encara no reconeixen que obligar una dona a tenir relacions sexuals és violència masclista

bcn

bcn

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Enquesta de violència masclista a Catalunya (2016), presentada dimecres passat, mostra les dades de la percepció que els barcelonins i les barcelonines tenen d’aquest tipus de violència. L’enquesta recull els resultats de 4.674 entrevistes, 4.075 a dones i 599 a homes, en què s’exposen casos de violència masclista destinats a identificar el grau de reconeixement d’una situació d’aquest tipus.

Respecte a les dades obtingudes a l’enquesta anterior, que es va fer el 2010, s’observa un creixement de la identificació de la violència masclista en tots els paràmetres analitzats. En concret:

- El 2010, el 41 % dels homes i el 61 % de les dones consideraven que “controlar on, amb qui i què fa en cada moment” era violència masclista. El 2016, les xifres creixen en un 63 % i 74 %, respectivament.

- Els homes van passar de reconèixer que “no deixar que parli amb altres homes” era violència masclista d’un 48 % (2010) a un 71 % (2016). En el cas de les dones, la dada creix d’un 71 % a un 78 %.

“Controlar o no deixar decidir sobre els diners propis o de la llar” ho consideraven una situació de violència masclista el 2010 el 40 % dels homes i el 65 % de les dones. El 2016 aquests percentatges creixen fins al 58 % i el 66 %, respectivament.

- Respecte a les agressions físiques, el 2010 el 31 % dels homes i el 15 % de les dones pensaven que “donar-li una bufetada, un cop, una empenta” no era violència masclista. L’any 2016 aquesta percepció disminueix fins al 15 % en els homes i el 9 % en les dones.

- Malgrat la millora de la identificació en tots els casos, encara hi ha un 5 % d’homes i un 7 % de dones que no reconeixen que obligar una dona a tenir relacions sexuals és violència masclista.

A més, l’enquesta mostra alguns resultats respecte a les diferències d’edat, gènere i tipus de violència:

- Els homes tenen més dificultats que les dones per identificar la violència masclista.

- La violència física es detecta més que la psicològica.

- Els joves són el col·lectiu que menys detecta la violència masclista a través dels dispositius electrònics.

Les conclusions de l’estudi, malgrat valorar molt positivament la millora dels indicadors, insisteixen en la importància de continuar apostant per polítiques dirigides a conscienciar la població sobre el reconeixement de les violències masclistes i a incidir en la pedagogia i l’educació com eines clau per a la prevenció, especialment entre els col·lectius més joves.

Balanç del Servei d’Atenció a Homes (XA)

El Servei d’Atenció a Homes (XA) està dirigit a homes que han exercit o exerceixen la violència masclista i que voluntàriament sol·liciten l’acompanyament i l’assessorament de professionals especialitzats. És un servei municipal gratuït per a homes de més de 21 anys, que es basa en l’atenció a través d’intervencions psicosocials i en la prevenció mitjançant la promoció de projectes de conscienciació i sensibilització. Els joves d’entre 12 i 21 anys disposen d’un servei especialitzat, el XA Joves.

Notícies relacionades

Les últimes dades del XA mostren un balanç molt positiu del servei, que des del 2012 ha atès més de 250 homes, la majoria d’entre 26 i 45 anys, que han seguit programes de llarga durada. A més, l’equip de professionals ha augmentat les hores en un 91,5 % en els últims quatre anys, amb l’objectiu de millorar l’efectivitat del servei i l’atenció personalitzada als usuaris que ho sol·liciten.

Les dades s’han presentat en el marc de la jornada “Masculinitats i canvi social”, organitzada per la Regidoria de Relacions Internacionals, Feminismes i LGTBI, en què han participat professionals, del XA i personal investigador vinculat a l’estudi de les violències masclistes.