En col·laboració amb

Preus mòdics

Rècord històric de creixement de la vivenda pública

A Barcelona s'han construït 66 edificis nous i un total de 4.547 vivendes, un 80% destinades a lloguers de preu assequible.

Pisos de lloguer públic de l’Ajuntament de Barcelona.

Pisos de lloguer públic de l’Ajuntament de Barcelona. / AJUNTAMENT DE BARCELONA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La radiografia de la vivenda pública de Barcelona mostra aquest any un creixement històric en les dades de planificació i construcció d’habitatges nous, amb 66 projectes repartits per tota la ciutat. D’aquests nous habitatges, 557 pisos de 8 edificis de nova construcció s’han entregat o estan a punt d’entregar-se. 

A més, 16 projectes, que sumen 665 vivendes, estan en procés de construcció, com són l’edifici de Quatre Camins, a Sant Gervasi-la Bonanova, o l’edifici del carrer de Tànger, 40, al Parc i la Llacuna del Poblenou, que ha rebut el premi estatal al millor edifici d’obra pública, atorgat per l’Associació Espanyola de Gestors de la Vivenda i el Sòl.

D’altra banda, 27 edificacions estan en fase de projecte, entre les quals s’inclouen les que han iniciat el concurs públic per escollir la proposta urbanística que durà a terme tant el projecte executiu com les obres. En total, aquestes construccions sumen 2.222 nous vivendes.

Per acabar, 15 projectes, amb un total de 1.103 vivendes, són reserves de sòl sobre les quals ja s’han iniciat els tràmits per poder dur a terme les adjudicacions a través de concursos públics.

Vivenda pública i de lloguer

D’aquesta manera, el lloguer públic es converteix en un dels eixos centrals d’aquest model de vivenda, que prioritza la igualtat en l’accés a una llar. Els preus del lloguer públic s’ajusten a les rendes dels col·lectius adjudicataris, amb una mitjana de 202 euros mensuals. D’altra banda, part de les promocions es reserven al’allotjament de col·lectius especialment vulnerables. Respecte als projectes arquitectònics, els nous edificis estan dissenyats per integrar-se en l’entorn particular de cada barri i compleixen criteris energètics i de sostenibilitat.

Adquisició i compra de pisos

A més dels edificis de nova construcció, també s’han firmat acords d’adquisició i compra de 497 vivendes, 346 dels quals corresponen a 18 edificis sencers, mentre que els 151 restants són pisos repartits per finques de tota la ciutat.

Inversió municipal per finançar la vivenda pública

Notícies relacionades

Tots els projectes disposen d’una inversió municipal del 95 %, que consta dels recursos propis i té el recolzament del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i del Banc del Consell d’Europa (BEBO). Només el 5 % restant són aportacions de la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol.

Es preveu que la vivenda pública creixerà fins a arribar als 13.000 pisos el 2022, una xifra que suposaria generar en 8 anys el mateix nombre de vivendes que durant els 80 anys anteriors.