En col·laboració amb

CONSCIÈNCIA ECOLÒGICA

Accions quotidianes per contribuir en la lluita contra el canvi climàtic

El full de ruta municipal Pla Clima requereix una ciutadania conscienciada

zentauroepp43110702 barcelona   28 04 2018   otros   jard n urbano  connect hort180504123931

zentauroepp43110702 barcelona 28 04 2018 otros jard n urbano connect hort180504123931 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Molts petits gestos i canvis d'hàbits poden contribuir en la lluita contra el canvi climàtic.

1 Cobertes verdes i horts urbans. Augmentar el verd a la ciutat, al proporcionar frescor i ombra, permetrà contrarestar els efectes provocats per l'augment de les temperatures. Per incrementar el verd es poden instal·lar cobertes amb vegetals als edificis, col·locar plantes als jardins i balcons (que atrauran insectes com ara papallones i abelles) o participar als horts comunitaris dels barris.

2 Comportament energètic. Consumint menys energia i intentant que la consumida provingui de fons renovables s'aconsegueix reduir la dependència dels combustibles fòssils, principals emissors de gasos d'efecte hivernacle. Comprar electrodomèstics amb etiquetes de màxima eficiència, contractar electricitat verda, desconnectar els aparells electrònics que no s'utilitzen i millorar l'aïllament de la llar per evitar una despesa energètica innecessària són algunes de les accions quotidianes que permeten canviar el model energètic.

3 Mobilitat sostenible. Segons els experts, el transport de motor és la causa principal d'emissions a la ciutat de Barcelona i representa un 22,6% del consum d'energia final de la ciutat. Per reduir al màxim la pol·lució provocada pels vehicles més contaminants es recomana desplaçar-se amb bicicleta o a peu sempre que sigui possible, utilitzar el transport públic, compartir el cotxe i apostar pels vehicles elèctrics.  

4 Consum i residus. La millor manera de reduir el volum de residus no és tant reciclar com prevenir. En altres paraules, el millor residu és el que no es genera. Barcelona aposta pel residu zero i la ciutadania hi pot col·laborar reduint al màxim la compra de productes amb envasos de plàstic, comprant a granel, portant bosses de roba i cistella, separant la matèria orgànica per fer compost i donant una nova vida als productes mitjançant la reparació i la reutilització.

Notícies relacionades

5 Atenció a les persones vulnerables. Els efectes del canvi climàtic tindran un efecte en la salut de les persones, sobretot en les persones més vulnerables. Per això, els dies de més calor, es recomana acompanyar els infants i la gent gran a llocs on es puguin protegir del sol i refrescar-se. Així mateix, es recomana donar a conèixer entre les persones vulnerables els recursos municipals que hi ha a la seva disposició, com els punts d'assessorament energètic.

6 Projectes i organitzacions pel clima. La ciutat de Barcelona disposa d'un gran nombre d'entitats i associacions que, amb la seva tasca diària, contribueixen a lluitar contra el canvi climàtic. Participar en aquests projectes de la xarxa Barcelona + Sostenible és una de les millors contribucions que es poden fer a la ciutat. Alguns dels projectes són «Camins escolars segurs», que fomenten la mobilitat sostenible; i els Punts Verds 2.0, com a llocs de trobada presencial i virtual per fomentar la reutilització, la reparació i la recuperació de materials.