En col·laboració amb

NOUS PROCESSOS PARTICIPATIUS

La ciutadania pren partit

La combinació de virtualitat i reunions presencials és un factor clau en la nova democràcia

El consistori posa en marxa dos nous processos participatius a Gràcia i a l'Eixample

Taller de pintura a la rambla de Santa Mònica, previ al debat sobre el futur de la via.

Taller de pintura a la rambla de Santa Mònica, previ al debat sobre el futur de la via. / AJUNTAMENT DE BARCELONA

3
Es llegeix en minuts
L. BENAVIDES

Unes 25.000 persones s'han registrat a la web Decidim.Barcelona, llançada el febrer d'aquest mateix any, per participar en els processos participatius organitzats. El nombre de participants creix fins a 40.000 si s'afegeixen les persones que han assistit a alguna de les reunions presencials. «La potència de la plataforma radica precisament en la manera en què connecta les cites i trobades presencials amb l'activitat digital. La plataforma garanteix la transparència i l'accés a la informació», explica Xabier Barandiaran, responsable d'Innovació Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona. «La plataforma organitza i sistematitza la participació -continua Barandiaran- com si es tractés del cervell col·lectiu de la ciutat».

L'anomenada democràcia participativa persegueix tornar a la ciutadania la sobirania popular, delegada en els representants polítics. «No es tracta simplement de donar l'opinió sinó de reprendre aquella sobirania, aquella capacitat de decisió i d'elaboració de polítiques públiques de manera col·laborativa», apunta el responsable d'Innovació Demo-

cràtica.

PRESSUPOSTOS

L'ajuntament posa ara en marxa dos nous processos participatius a través de la plataforma Decidim.Barcelona, una eina on line que permet a la ciutadania fer aportacions, prioritzar actuacions i fer seguiment de les mateixes. Aquests dos nous processos participatius permetran als veïns dels districtes de Gràcia i Eixample decidir en què i com s'ha d'invertir part del pressupost del 2018. «A diferència d'altres processos participatius, el resultat serà vinculant. Això significa que el que voti la gent és el que s'implementarà», subratlla Laia Forné, responsable de la direcció de Democràcia Activa i Descentralització.

PROVES PILOT

En concret, els veïns de l'Eixample podran decidir en què s'inverteixen 500.000 euros. Podran «proposar, prioritzar i escollir projectes vinculats a la promoció de la cultura; dones, feminisme i diversitat sexual; economia social i solidària; gent gran i qualitat de l'aire», detallen fonts municipals. Una vegada recollides les prioritats segons els participants, un equip tècnic realitzarà l'avaluació econòmica. A partir d'aquí, se seleccionaran els projectes fins a arribar als 500.000 euros de despesa.

Els veïns de Gràcia, per la seva part, podran decidir en què s'inverteixen 150.000 euros destinats a diferents projectes repartits en tres eixos: el foment de la cultura (centrat en els barris del Coll, Vallcarca i els Penitents i la Salut); dones, feminismes i diversitat, i economia social i solidària.

En aquesta segona prova pilot, el procés participatiu comptarà amb la decisió dels veïns empadronats al barri, que decidiran en tres taules de treball diferents (presencials, no virtuals) quins projectes es portaran a votació en la plataforma digital. «La metodologia és una de les novetats principals d'aquesta prova pilot a Gràcia, ja que s'aposta per un procés molt presencial, de coproducció de projectes», explica la responsable de Democràcia Activa i Descentralització.

La justa hibridació entre l'activitat virtual i les reunions presencials sembla la clau. «Les proves pilot ens permeten experimentar amb metodologies diferents. I ho fem no tant per veure quin funciona millor, sinó per saber quins són els punts forts i febles de cada metodologia i transitar cap a un model que combini les dues metodologies», puntualitza Forné. «En els dos casos -continua Forné- l'avaluació la fa cada districte, en coordinació amb les àrees afectades».

La ciutadania és peça clau en tots aquests processos participatius, ja que fins i tot els eixos escollits per a les proves pilot a Gràcia i Eixample són el resultat d'un altre procés participatiu, el que va permetre construir col·lectivament el Pla d'Acció de Districte (PAD).

FUNCIONAMENT

Una diferència important entre Decidim.Barcelona i altres plataformes digitals és que la primera és de codi lliure i obert. Això significa que qualsevol persona pot copiar-lo, usar-lo (per al seu barri, la seva associació o la seva cooperativa), millorar-lo o auditar la seva seguretat. «Decidim.Barcelona és ara mateix el projecte de software lliure més gran de l'ajuntament», precisa el responsable d'Innovació Democràtica, que avança la pròxima celebració d'un Metadecidim. I és que els dies 25 i 26 de novembre el Macba acollirà unes jornades participatives per dissenyar el futur de la plataforma juntament amb la ciutadania i diverses organitzacions socials.

REQUISITS

Qualsevol persona pot participar en Decidim.Barcelona, però només poden recolzar les propostes les persones empadronades a la ciutat, ja que es tracta de prendre decisions que afectaran les persones que viuen al municipi.

Notícies relacionades

Les persones no empadronades que hi vulguin participar poden assistir als debats presencials, i també poden llançar una proposta o comentar les existents en la plataforma.

Així mateix, no és imprescindible tenir un telèfon mòbil o connexió a internet per poder participar-hi. Totes les accions relacionades amb les propostes, des de la creació a la votació, també es poden fer de manera presencial. W