En col·laboració amb

PÈRGOLA AMB PLAQUES FOTOVOLTAIQUES

Eficiència energètica a peu de carrer

Soldevilla, sota a la pèrgola de la plaça del Centre.

Soldevilla, sota a la pèrgola de la plaça del Centre. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
L. BENAVIDES

La pèrgola situada a la zona de jocs infantils de la renovada plaça del Centre té un doble objectiu. Per un costat, protegeix els més petits del sol, sobretot durant els mesos d'estiu. Per un altre, converteix els rajos de sol en energia elèctrica gràcies a les plaques solars situades a la seva coberta. Aquesta electricitat d'origen renovable subministra energia a un total de 25 fanals situats a la plaça, reurbanitzada a finals del 2014.

La reforma de la plaça, situada a l'avinguda de Madrid, contemplava entre altres coses la incorporació de mesures d'eficiència energètica. «Aquesta pèrgola amb plaques fotovoltaiques apareixia integrada en el projecte d'urbanització d'una plaça. Aquesta manera de pensar l'urbanisme, introduint l'energia i l'eficiència, és el camí a seguir i es podria replicar en futures reurbanitzacions», explica Irma Soldevilla, directora de projectes de l'Agència d'Energia de Barcelona.

FUNCIONAMENT

Les plaques solars situades a sobre de la pèrgola, amb uns cinc metres d'altura, tenen una inclinació molt lleugera, del 5%, suficient per evitar que l'aigua de la pluja quedi retinguda a la part superior.

Durant el dia, la llum del sol (que està composta per fotons) incideix en les cèl·lules fotovoltaiques de les plaques i es genera un circuit elèctric. Com més llum, més flux d'electricitat, que serveix per carregar unes bateries d'ió liti situades en una sala especial sota la plaça, encara que en dies ennuvolats també funciona.

Amb aquest sistema es cobrirà amb energia neta, renovable i local el 70% de la demanda elèctrica anual de l'enllumenat públic de la plaça, segons els càlculs municipals. La resta de l'energia requerida per l'enllumenat es cobrirà amb la xarxa elèctrica de companyia. «Durant els mesos d'abril i agost, els més assolellats, el percentatge serà del 100%», precisa Soldevilla, que subratlla que l'estalvi és doble, al combinar les plaques fotovoltaiques amb els nous fanals led, una tecnologia amb uns consums molt més baixos.

La pèrgola de la plaça del Centre podria crear precedent i reproduir-se en altres espais de la ciutat. El cost de la instal·lació de les plaques fotovoltaiques suposa una inversió, amortitzable en pocs anys. A l'Agència d'Energia de Barcelona prefereixen parlar en altres termes. «Fugim d'idees com l'amortització. Pensem en les oportunitats, els beneficis, que suposen aquestes instal·lacions», explica Soldevilla, que destaca el caràcter pedagògic de la pèrgola. «Els veïns i veïnes poden veure les plaques fotovoltaiques des de les seves finestres o mentre passegen. Això és una manera d'acostar la generació energètica a la ciutadania -afegeix la directora de projectes- i de visualitzar que l'energia s'ha de ge­nerar».

Notícies relacionades

L'ajuntament impulsa diferents mesures per a la generació local d'energia i estalvi energètic impulsant la transició energètica a la ciutat. Des d'instal·lacions d'energia solar, com la pèrgola i altres en equipaments esportius o edificis municipals, fins a instal·lacions minieòliques o sistemes d'energia geotèrmica. Així mateix, està treballant en la creació d'una comercialitzadora elèctrica pública com a eina d'impuls a la generació energètica renovable a la ciutat.

Amb aquestes mesures es redueix la dependència dels combustibles fòssils, així com les emissions de gasos d'efecte hivernacle i, d'aquesta manera, es contribueix també a la lluita contra el canvi climàtic.