Estudi científic

¿La carn hauria d’incloure advertències com el tabac? Aquesta és la proposta d’uns científics

¿La carn hauria d’incloure advertències com el tabac? Aquesta és la proposta d’uns científics

Universidad de Durham

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa més de 10 anys que als paquets de tabac s’inclouen etiquetes per advertir dels riscos associats al consum d’aquestes substàncies. Aquests missatges, en què es posa èmfasi en els danys que provoquen aquests productes tant en els consumidors com en les persones del seu voltant, han aconseguit crear més consciència sobre l’impacte nociu del fum i, al seu torn, desincentivar-ne l’ús. ¿I si aquesta mateixa tècnica s’apliqués al consum de carn, un aliment que també s’associa amb danys per a la salut i el medi ambient? Un equip d’investigadors de la Universitat de Durham ho ha posat a prova i, segons expliquen, han aconseguit rebaixar almenys un 10% el consum de carn en un grup de voluntaris.

L’experiment s’ha desenvolupat de la següent manera. Un equip d’experts del departament de psicologia de la Universitat de Durham van convidar un total de 1.001 adults carnívors a participar en una mena de joc. Els voluntaris, dividits en quatre grups, van haver d’analitzar el menú d’un restaurant i escollir quins plats preferien consumir. Alguns aliments es van presentar sense cap tipus d’etiquetatge. D’altres, en canvi, van incloure etiquetes informatives en les quals es deia, per exemple, que el consum excessiu de carn pot provocar danys en la salut, augmentar les emissions de gasos amb efecte hivernacle o contribuir als processos de desforestació, que poden conduir a l’aparició de noves pandèmies.

«Afegir etiquetes d’advertència als productes carnis podria ser una manera de reduir el consum de carn»

Milica Vasiljevic

Investigadora

¿El resultat? Segons expliquen els responsables d’aquest treball, liderats per Milica Vasiljevic i Jack Hughes, en el 10% dels casos els usuaris van canviar els àpats basats en carn per alternatives vegetals. «Ja sabem que menjar molta carn, especialment en el cas de la carn vermella i els productes ultraprocessats, és dolent per a la salut i contribueix al canvi climàtic. Afegir etiquetes d’advertència als productes carnis podria ser una manera de reduir o almenys conscienciar sobre els riscos per a la salut i el medi ambient derivats del consum de carn», comenta Vasiljevic en un estudi en què s’analitzen els resultats d’aquest curiós experiment.

Reduir el consum de carn

Notícies relacionades

Fa temps que la comunitat científica reclama reduir el consum de carn per salvaguardar la salut de les persones i del planeta. Segons va advertir el Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides al seu informe especial sobre dieta sostenible, la piràmide alimentària hauria d’incloure més cereals i vegetals i molta menys carn respecte al que es consumeix actualment. En aquest sentit, els experts van argumentar que l’opció més beneficiosa per a les persones i el planeta consistia a consumir menys de 50 grams diaris d’ous, peixos i carn. O l’equivalent a menjar peix dues vegades per setmana i carn vermella una vegada al mes.

Les Nacions Unides afirmen que hauríem de consumir menys de 50 grams diaris d’ous, peixos i carn

Ja són diverses les iniciatives que s’han posat en marxa per desincentivar el consum de carn. Als Estats Units, per exemple, va sorgir el moviment Dilluns sense Carn (Meatless Monday), que proposa eliminar aquests productes dels menús d’institucions públiques i privades durant almenys un dia a la setmana. En ciutats com Ghent, a Bèlgica, també s’han decidit a oferir només opcions vegetarianes cada dijous. A Dinamarca es va introduir un impost a la carn amb alts continguts de greix saturat per intentar així reduir-ne consum. I al Regne Unit s’està estudiant prohibir els anuncis d’aquest tipus de productes a partir de les nou de la nit.