«Barbàrie» a Sòria

El ‘toro júbilo’ o com col·loquen dues boles de foc a un toro ensangonat a Medinaceli | Vídeo

  • El Partit Animalista Pacma denuncia com es maltracta l’animal, que «es va desplomar hiperventilant» quan li van embolar les astes

Medinaceli cumple, sin incidentes, con su tradición del toro jubilo

Medinaceli cumple, sin incidentes, con su tradición del toro jubilo / Efe / Wifredo García Álvaro (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El passat dia 12 s’ha celebrat a la localitat soriana de Medinaceli, com cada any –exceptuant els de la pandèmia– el Toro de Júbilo de Medinaceli, que per a alguns és «cultura» i una «tradició ancestral» –no en va va ser declarat el 2002 Espectacle Taurí Tradicional d’Interès Turístic de Castella i Lleó– i per a molts altres, com per a l’escriptor Arturo Pérez-Reverte, una «barbàrie».

No en va el Partit Animalista Pacma, que ha penjat imatges en què denuncia la «brutalitat» de la celebració (i que «el toro va sortir de la caseta amb la boca ensangonada i es va desplomar hiperventilant») ha anunciat que emprendran accions legals contra els organitzadors de l’esdeveniment.

Toro embolat

La celebració té lloc a la plaça Major del municipi, on s’improvisa una plaça de toros. Es treu el toro, amb dues cordes lligades a les astes, i se’l lliga, al seu torn, a un pal de fusta que es planta al mig de la plaça. Allà se l’embola, és a dir, se li col·loquen dues boles de foc.

Aquest any, segons denuncia el Pacma –que ha documentat el procés amb un terrible i impactant vídeo– «les flames superen el metre d’altura, i la densitat del foc és tan forta que l’animal només fa envestides curtes i passos erràtics. Va sortir de la caseta amb la boca ensangonada i la llengua fora, i van trigar més de dotze minuts a amarrar-lo al pal i embolar-lo. Va trigar dotze minuts més a desfer-se de les boles. En les imatges es pot veure com gran part del terra es trobava ple de brases», expliquen a la seva pàgina web.

«Va caure desplomat»

Notícies relacionades

«Als vint minuts d’haver-se apagat les boles, com que era impossible fer-lo entrar, van intentar lligar de nou el toro i en aquell mateix instant va caure desplomat», continua el text. «En aquell moment es veu que hiperventila i li tremolen les potes».

L’organització animalista desconeix la fi que ha fet el toro perquè la Guàrdia Civil va impedir que continuessin gravant i els va expulsar del lloc, segons denuncien.