Pacte per la qualitat de l’aire

Catalunya proposa reduir «mínim un 15%» les seves emissions contaminants per a 2025

Catalunya proposa reduir «mínim un 15%» les seves emissions contaminants per a 2025
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’aire que es respira a les grans ciutats està impregnat de contaminació, amb llindars que superen de llarg el que algunes entitats científiques i organismes internacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) consideren saludable. Els informes sobre la qüestió són clars: respirar aire contaminat és la pitjor amenaça per a la salut humana a la qual ens enfrontem ara mateix i és urgent aturar el problema al més aviat possible. Catalunya es proposa fer-ho mitjançant un nou full de ruta acordat en la tercera cimera de qualitat de l’aire amb l’objectiu de reduir «com a mínim un 15%» les emissions d’òxids de nitrogen i partícules contaminants abans de l’any 2025.

La promesa, impulsada des de la Conselleria d’Acció Climàtica i avalada pels alcaldes catalans, queda reflectida com un dels principals objectius del pacte per a la qualitat de l’aire a Catalunya. A través d’aquest document, presentat aquest divendres, les ciutats es comprometen a «dur a terme les transformacions estructurals necessàries per accelerar la millora de la qualitat de l’aire». L’objectiu final és arribar als llindars de qualitat de l’aire que recomanen les autoritats sanitàries. ¿El camí per aconseguir-ho? Tal com va avançar EL PERIÓDICO, una de les mesures estrella serà la creació de zones de baixes emissions en tots els municipis de més de 20.000 habitants.

Notícies relacionades

El pacte també preveu, entre d’altres, «racionalitzar l’ús del vehicle privat motoritzat» i «potenciar els models de mobilitat sostenible». Per exemple, ampliant la xarxa de carrils bici per garantir que totes les àrees urbanes siguin accessibles mitjançant aquests vehicles. També es planteja impulsar les infraestructures de transport públic «millorant la freqüència de passada, comoditat, accessibilitat i velocitat comercial» per incentivar l’ús d’aquests mitjans de transport col·lectius. En contrapartida, les ciutats es comprometen a traçar estratègies per reduir l’ús de cotxes i motos i afavorir el canvi cap a alternatives més sostenibles.

Dret a un aire net

El pacte reconeix de manera explícita el «dret a respirar un aire net per protegir tant la salut de les persones com del medi ambient». En aquest sentit, l’acord es compromet a crear un nou sistema de pronòstic de qualitat de l’aire per predir amb fins a 48 hores d’antelació la concentració de diferents tipus de contaminants. Així mateix, també es crearà un nou protocol per «posar a disposició de la ciutadania els pronòstics de qualitat de l’aire abans de finals del 2023».