Erupció a les Canàries

Creix un 50% l’àrea afectada per la lava del volcà a La Palma

Els experts preveuen que la sortida de magma es mantingui fins al novembre

2
Es llegeix en minuts

L’àrea afectada per les colades del volcà de La Palma ha augmentat un 50% en les tres jornades que fa que està en erupció i els experts calculen que la situació es prolongarà una mitjana de 55 dies, cosa que fa preveure que podria continuar expulsant lava almenys fins al novembre.

A mesura que passen els dies, la situació a les zones veïnes al volcà es fa més difícil, sobretot per a les 5.700 persones evacuades fins al moment que han hagut d’abandonar molt de pressa els 185 immobles fets malbé o destruïts per les colades, 65 dels quals eren vivendes.

Erupció fins al novembre

La lava es continua obrint pas cap al mar i deixa ja darrere seu 153 hectàrees de terreny sepultades per les pedres, el foc i les cendres, segons càlculs de l’Institut Volcanològic de les Canàries a partir de les imatges de satèl·lit del programa Copernicus.

L’últim mapa facilitat per aquest programa europeu de seguiment d’emergències mostra la situació a les 8.14 hores d’ahir dimarts, 21 de setembre, i permet comprovar que si es compara amb l’anterior, de les 19.50 hores del dia 20, l’àrea afectada s’ha incrementat de 103 a 153 hectàrees, al voltant d’un 50%.

Un altre dels grans problemes que comporta l’erupció és la gran quantitat de cendra i de fum que fa que cada dia s’estiguin emetent a l’atmosfera entre 6.140 i 11.500 tones de diòxid de sofre (SO2, segons els mesuraments realitzats per l’Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan).

El diòxid de sofre és un gas irritant i tòxic que en concentració durant curts períodes de temps resulta molt perjudicial per als ecosistemes i per a la salut, ja que pot irritar el tracte respiratori; causar bronquitis, reaccions asmàtiques, espasmes reflexos i parada respiratòria, i congestionar els conductes bronquials dels asmàtics.

Mentrestant, els científics continuen tractant d’esbrinar el temps que tardarà el volcà a deixar d’estar en erupció, que, segons l’Involcan, podria oscil·lar entre 24 i 84 dies, amb una mitjana de 55 dies, o el que és el mateix, podria continuar expulsant lava almenys fins al novembre o fins i tot arribar al desembre.

A 200 metres per hora

La dada l’han obtingut analitzant les erupcions històriques ocorregudes a l’illa de La Palma des de l’última, que va tenir lloc a Teneguía el 1971 i va durar 24 dies, a la més llarga, a Tehuya, el 1585, que es va prolongar durant 84 dies.

El comitè científic que assessora el gabinet de crisi ha calculat en 200 metres per hora la velocitat amb la qual avança la lava al seu camí cap al mar i a més estima que la deformació del sòl a la zona pròxima a l’erupció ascendeix als 28 centímetres.

Notícies relacionades

Respecte al dispositiu que treballa per torns en les tasques d’ajuda, està format per 743 efectius de seguretat i emergències de les diferents administracions.

S’hi afegeixen desenes de científics i experts que diàriament prenen mostres de cendra, lava i gasos, i fan inspeccions de camp i observacions mitjançant drons per comprovar l’evolució de l’activitat del volcà i mirar d’esbrinar el temps que es prolongarà aquesta catàstrofe.