La moda ràpida tenyeix de contaminació els rius de l’Àfrica, alerta un estudi

internacional Demand accountability for water. Not just on #WorldWaterDay, but every day. Holding government & corporations (like the cowboys polluting Lesotho’s  Caledon River to make jeans - image by 
@RobinNHammond/ WATER WITNESS 
) to account works. Here’s the evidence https://bit.ly/3r8yNMd 
@A4W_programme

internacional Demand accountability for water. Not just on #WorldWaterDay, but every day. Holding government & corporations (like the cowboys polluting Lesotho’s Caledon River to make jeans - image by @RobinNHammond/ WATER WITNESS ) to account works. Here’s the evidence https://bit.ly/3r8yNMd @A4W_programme / Efe / Robin Hammond

2
Es llegeix en minuts
EFE

La indústria de la moda ràpida està causant greus problemes de contaminació als rius de l’Àfrica, un continent on grans marques d’Europa i els Estats Units terceritzen part de la seva producció per abaratir costos, a causa de l’abocament de deixalles sense tractar i de l’ús poc sostenible de l’aigua.

Segons ha denunciat aquest dimarts l’organització sense ànim de lucre Water Witness al publicar un estudi titulat «¿Com de justa és l’empremta de la moda a l’aigua?», l’activitat d’aquest sector està causant greus problemes d’accés a l’aigua i de contaminació fluvial a les zones de l’Àfrica on es desenvolupa.

Centrat en l’anàlisi de casos en cinc països africans (Etiòpia, Lesotho, Madagascar, Maurici i Tanzània), l’informe planteja, més en concret, que el ràpid creixement del tèxtil industrial com a sector econòmic estratègic a l’Àfrica coincideix amb l’aparició de «significatius desafiaments» quant al maneig de l’aigua, amb un potencial molt destructiu.

Risc per a la salut

Els problemes llistats per Water Witness (organització amb seu a Escòcia) inclouen l’abocament de deixalles i aigües residuals sense tractar al riu, amb un alt risc per a la salut humana i per al medi ambient, ja que les emanacions inclouen lleixiu, metalls tòxics i tints, entre altres substàncies.

«Les aigües residuals deixen els rius sense vida i no aptes per al seu ús. Tot i que algunes empreses estan adoptant un abordatge responsable, els nostres casos d’estudi també mostren com els abocaments sense tractar de la manufactura tèxtil han contaminat l’aigua que necessiten milers de persones vulnerables per a l’ús domèstic i la producció d’aliments», diu l’organització en el sumari de l’estudi.

Per exemple, per elaborar l’informe van prendre mostres del Msimbazi, principal riu de la capital econòmica de Tanzània, Dar es Salaam, i es va trobar que tenia nivells de pH capaços de produir cremades severes a la pell humana, així com un alt nivell de metalls pesants.

Aigua escassa

Un altre dels problemes ressaltats és la forma en què «el sector competeix amb les comunitats i la naturalesa per l’accés» a una aigua escassa i com, en alguns casos, les necessitats de les fàbriques reben prioritat sobre el dret humà a aquest bé líquid essencial.

Aquestes limitacions incloïen, fins i tot en plena pandèmia de Covid-19, l’accés a instal·lacions de rentat i sanejament per als treballadors de les fàbriques (el 80%, segons Water Witness, dones).

«La falta d’accés a aigua neta i vàters al lloc de treball està àmpliament reconeguda com un indicador d’esclavitud moderna», va recalcar l’organització.

L’ús poc sostenible de l’aigua, en general, en tota la cadena de producció i els grans desafiaments de governança que l’activitat del sector de la moda suposa per als països on terceritzen la seva producció completen la llista de desafiaments per a Water Witness.

Marques responsables

Tot i que l’organització no va indicar en concret a quines marques responsabilitza per les pitjors pràctiques, l’informe sí que esmenta diverses desenes d’exemples que terceritzen la seva producció a l’Àfrica, des d’Adidas a Calvin Klein, passant per Levi’s, Mango o H&M, entre moltes altres.

Notícies relacionades

D’acord amb l’informe, aquestes grans companyies es veuen atretes, entre altres factors, pel baix cost de la mà d’obra i el ràpid creixement del sector a l’Àfrica.

«Abans de la pandèmia, les exportacions de moda de l’Àfrica generaven uns ingressos d’uns 4.600 milions de dòlars a l’any», va destacar l’organització.