Més de 60.000 coales van morir l’últim any a Austràlia pels incendis

El foc va calcinar al país oceànic, entre setembre del 2019 i febrer del 2020, una superfície equivalent a la de l’Uruguai

La situació d’aquests marsupials s’està agreujant amb força en els últims anys, segons els conservacionistes

Més de 60.000 coales van morir l’últim any a Austràlia pels incendis
2
Es llegeix en minuts

Uns 61.000 coales van ser víctimes dels incendis forestals ocorreguts a Austràlia durant l’anomenat «estiu negre», segons un informe publicat aquest dilluns sobre l’impacte d’aquesta catàstrofe en la fauna del país oceànic, caracteritzada per les seves espècies úniques al planeta, informa Efe.

Aquests incendis, que van començar el setembre del 2019 –abans de l’inici de l’estiu austral– i es van prolongar fins a finals de febrer d’aquest any, van calcinar una àrea similar a la de l’Uruguai i van afectar més de 3.000 milions d’animals.

Els focs van provocar morts, lesions, traumes, inhalació de fum, estrès per calor, deshidratació, pèrdua d’hàbitat, escassetat d’aliments, augment del risc de depredació i conflicte amb altres animals després de fugir a un bosc no cremat, segons l’estudi del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF-Austràlia).

L’informe final de WWF-Austràlia, titulat ‘Impactes dels incendis forestals sense precedents del 2019-2020 en els animals australians’, assenyala que les flames van afectar a uns 41.000 dels coales de l’illa dels Cangurs, a Austràlia del Sud, i 11.000 més a l’estat meridional de Victòria.

A més, els incendis van afectar gairebé 8.000 coales a Nova Gal·les del Sud, des d’on es van fer virals a les xarxes socials les imatges de residents intentant salvar marsupials dels arbres calcinats, i 900 més a a Queensland, ambdós estats a l’est d’Austràlia.

El coala (‘Phascolarctos cinereus’), un animal especialment sensible a qualsevol canvi en el medi ambient, es manté unes 20 hores al dia dormisquejant o descansant i utilitza les quatre hores restants per alimentar-se amb fulles de diverses espècies d’eucaliptus, que van ser arrasats per les flames.

El director general de WWF-Austràlia, Dermot O’Gorman, va recordar que els coales a Nova Gal·les del Sud i Queensland estaven en ràpid declivi abans dels incendis a causa de la pèrdua del seu hàbitat i de malalties com la clamídia, que els pot provocar la mort.

«60.000 coales impactats és una xifra profundament inquietant per a una espècie que ja estava en perill», va dir l’executiu de l’oenagé en un comunicat publicat aquest dilluns.

Notícies relacionades

WWF-Austràlia va assenyalar que l’estudi confirma el càlcul inicial que havia donat en la seva versió provisional, que es va publicar a mitjans d’any, de 3.000 milions d’animals afectats pels incendis, entre ells uns 143 milions de mamífers, 2.460 milions de rèptils, 181 milions d’aus i 51 milions de granotes.

L’oenagé va llançar la iniciativa «Coales Forever», que inclou la utilització d’abellots dispersors de llavors per crear corredors de coales, i l’establiment d’un fons per animar els propietaris de terres a crear refugis segurs per a aquests animals.