Barcelones

Una arca de Noé de paper a Bellaterra

L'editorial Lynx, dirigida per Josep del Hoyo, publica el primer llibre que mostra en un sol volum totes les aus del món

zentauroepp55618086 josep del hoyo201103112208

zentauroepp55618086 josep del hoyo201103112208 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els catalans que ja tenim certa edat encara recordem al doctor Josep del Hoyo com el metge de capçalera de TV-3. De 1983 a 1988 al capdavant de ‘Curar-se en salut’, de 1989 a 1992 donant consells en el ‘Com a casa’ de Mari Pau Huguet. Ja llavors li rondava pel cap el que semblava una bogeria. Almenys això era el que li deia el seu amic, el naturalista Jordi Sargatal, cada vegada que l’hi proposava. Resultava que cap de les grans editorials acadèmiques o de divulgació naturalista internacionals s’havia llançat a publicar una guia il·lustrada que recollís totes les aus que volen (o neden, o ronden) pel món, sense excepció. «Realment, em va sorprendre que no existís», explica Del Hoyo. Llavors, ¿per què no ser els primers a fer-ho, i des de Barcelona? 

Sargatal, finalment, va dir que era boig, però que vaja, per què no. I va portar de la mà l’empresari de càmpings amb sensibilitat naturalista Ramon Mascort. Del Hoyo va deixar la medicina per l’ornitologia i amb aquests tres socis va néixer Lynx Edicions. Ha publicat des de 1992 més de 200 títols, amb compradors directes de 160 països diferents. Una petita multinacional de l’edició, que publica en anglès, castellà i català, des d’una torre de Bellaterra de cinc plantes i amb 16 persones en plantilla i que acaba de culminar el seu projecte de convertir-se en l’Arca de Noé (de paper) definitiva, sense deixar cap ocell enrere.

La bogeria iniciada per Del Hoyo té tres potes. El ‘Handbook of the birds of the world’, el projecte fundacional, l’enciclopèdia total de les aus que ha arribat als 17 volums. La ‘Illustrated checklist of the birds of the world’ editada juntament amb BirdLife, l’oenagé que aplega associacions de conservació de les aus amb 2,5 milions de socis del món; un dels quatre llistats de referència de les espècies existents al planeta (el de Lynx reconeix 10.989 espècies diferenciades; el més conservador, 10.033). I aquest mes de setembre va rematar el projecte amb ‘All the birds of the world’: el primer llibre que aplega en un sol volum, amb 20.000 il·lustracions, totes les espècies d’aus, les 11.524 (més 162 d’extintes) que reconeix almenys una de les quatre ‘checklists’ preses com a referència. 

Notícies relacionades

D’aquí dos mesos serà a la impremta la tercera edició. Al jardí de l’editorial, Del Hoyo posa satisfet amb el volum de 4,8 quilos a què ha dedicat en exclusiva els dos últims anys i mig: «Hem venut exemplars a més de 110 països, crec que amb aquest llibre podem arribar a un públic més ampli, amb un interès general per la naturalesa però no especialista, perquè els altres estaven destinats a un públic professional, o gairebé. Jo crec que és el llibre d’història natural amb una relació qualitat-preu més econòmic de la història [65 euros]».

La pulsió col·leccionista-organitzadora que hi ha darrere de tantes aficions es troba en aquest llibre amb un festival taxonòmic, amb les espècies acuradament organitzades per gèneres i famílies segons els criteris que, en les últimes dues dècades, han revolucionat l’arbre filogenètic de moltíssimes espècies mitjançant ADN. Al Regne Unit, explica, ja estan preparant publicitat per a la campanya de Nadal, amb un lema, ‘Regala tots les aus del món’. Gairebé recorda el compulsiu ‘aconsegueix-los tots’ de Pokémon. 

Temes:

Barcelones