CIMERA DEL CLIMA DE MADRID COP25

Els Estats Units encara poden complir l'acord de París gràcies als dirigents 'antinegacionistes'

Amb les accions climàtiques del Congrés, els Estats, les ciutats i les empreses es podrà aconseguir tres quartes parts del necessari per limitar la pujada de la temperatura a 1,5 ºC

zentauroepp38694098 in this feb  14  2017 photo  a rooftop is covered with solar191209194354

zentauroepp38694098 in this feb 14 2017 photo a rooftop is covered with solar191209194354 / Mark Lennihan

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Tot i que hagi iniciat la seva retirada de l’Acord de París, els Estats Units encara estan a temps de complir-logràcies a les actuacions que estan portant a terme el Congrés, els estats, les ciutats i les empreses. La suma dels compromisos d’aquests actors subnacionals (així se’ls denomina en les cimeres) podrien arribar a aconseguir una reducció d’emissions del 37% el 2030 respecte al 2005, gairebé unes quartes parts de la retallada necessària.

Només que el govern federal fes la seva part es podria arribar al 49% que permetria limitar l’augment de temperatura global a 1,5 ºC com persegueix el pacte de la capital francesa. El que hauria d’afegir el govern federal no sembla gaire, tot i que per a això seria necessari que Donald Trump no renovés el seu mandat l’any que ve o abandonés el seu negacionisme.

Les dades figuren a l’informe ‘Accelerant els compromisos dels Estats Units’ elaborat per  la Universitat de Maryland i el Rocky Mountain Institute i presentat aquest dilluns en la Cimera del Clima de Madrid COP25 amb la presència d’una delegació de líders d’aquestes institucions subnacionals.

La segona economia

Aquests líders ‘antinegacionistes’ participen en dues coalicions climàtiques ( ‘We are still in' i la 'US Climate Alliance’) que sumen un enorme poder territorial. Amb el 68% del PIB dels Estats Units, serien la segona economia del món, per davant de la Xina. A les seves demarcacions viuen el 65% dels nord-americans i s’emeten a l’atmosfera el 51% dels gasos amb efecte d’hivernacle.

En la Cimera de Madrid  les dues coalicions s’uneixen en un pavelló nord-americà ‘alternatiu’, el Centre d’Acció climàtica dels Estats Units, al qual han començat a arribar personatges de la talla del multimilionari i candidat a les primàries demòcrates, Michael Bloomberg o els expresident Al Gore i John Kerry. Aquest dimarts aprofitaran la seva estada per reunir-se individualment amb el president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Coalició bipartidista

Notícies relacionades

El Governador de l’estat de Washington, Jay Inslee, ha explicat com fa dos anys, en resposta a la inacció federal, va llançar l’US Climate Alliance amb els governadors Brown i Cuomo per defensar els objectius de l’Acord de París. Ara ja formen part d’una coalició bipartidista de 25 governadors de diversos estats, que estan alineats amb l’acció climàtica.

«L’acció cooperativa dels Estats està preservant la credibilitat dels Estats Units a l’estranger mentre creï oportunitats al país. Els estats de l’Aliança del Clima estan en camí de reduir les emissions entre un 20% i un 27% per a l’any 2025, mentre mantenen el creixement econòmic que ha sobrepassat l’economia nacional any rere any. Els estats estan demostrant que és possible protegir el medi ambient i crear llocs de treball», ha defensat.