13 jul 2020

Anar al contingut

CONSELL DE MINISTRES

Pla per reduir les morts per pol·lució fins a un 37%

El Govern aprova el programa nacional contra la contaminació atmosfèrica exigit per Brussel·les

Manuel Vilaseró

Pla per reduir les morts per pol·lució fins a un 37%

ALBERT BERTRAN

Amb uns mesos de retard i en funcions, el Consell de Ministres d’aquest divendres ha donat llum verda al pla nacional que limita les emissions dels gasos més nocius per a la salut. El programa es marca com a objectiu una reducció fins al 2030 d’entre el 17 i el 36% de les morts prematures atribuïdes a pol·lució a través d’un paquet de 57 mesures entre les quals destaca l’obligació d’implantar zones de baixes emissions com la de Madrid Central en tots els municipis de més de 50.000 habitants a partir del 2023.

El pla estableix disminucions més ambicioses per a cada contaminant que els fixats per la directiva normativa europea. Els òxids de nitrogen (Nox), per exemple, hauran d’haver disminuït el 2030 un 66% respecte al 2005, quan Brussel·les exigeix un 62%, el diòxid de sofre (SO2), un 92% davant el 88% i l’amoníac cinc punts més que el 16% marcat per les directives comunitàries. Quant a les partícules fines (PM2,5), el contaminant més perillós, el Govern se cenyeix al 25% exigit per Europa.

Hi ha un cas en què Espanya no complirà i és el dels denominats compostos orgànics volàtils no metànics (COVNM). La reducció es quedarà en el 30%, nou punts menys que els exigits. Aquest tipus d’emissions estan majoritàriament lligades a factors de consum domèstic amb una previsible tendència a l’augment pel que «faran falta mesures addicionals» per evitar-ho, segons el Ministeri per a la Transició Ecològica.