LA CRISI CLIMÀTICA S'AGREUJA

El juliol ha sigut el mes més calorós de la història al món

L'anterior rècord l'ostentava el mateix mes del 2016, segons les dades del servei europeu Copèrnic

Europa Occidental, Alaska, Grenlàndia i Sibèria, entre les zones més afectades per l'augment tèrmic

981cbcc5-6e78-4db7-90de-11a3bca29ee3-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest juliol ha marcat una nova fita negativa en la crisi climàtica al convertir-se el mes més calorós de la història en el conjunt del planeta, segons les dades del servei europeu Copèrnic sobre l’escalfament global. El rècord anterior l’ostentava el juliol del 2016,  superat ara pel del 2019 per 0,04ºC.

“El mes de juliol és generalment el més calorós de l’any al món, però segons les nostres dades [aquest mes de juliol de 2019] també ha sigut el mes més calorós mai mesurat, tot i que per poc”, ha declarat aquest dilluns el cap del servei, Jean-Noël Thépaut, abans d’advertir que si continuem l’actual ritme d’augment de les emissions d’efecte d’hivernacle “es continuaran batent els rècords d’altes temperatures”.

Els registres elevats del juliol passat van afectar particularment a Europa Occidental, amb països com Alemanya, Bèlgica, França o els Països Baixos, afectats per una onada de calor curta però molt intensa durant la qual van trencar els seus rècord absoluts de temperatura. Segons Copèrnic, les temperatures també han sigut superiors al normal a Alaska, Grenlàndia, Àsia Central, parts de l’Antàrtida i de Sibèria, on s’ha declarat una onada d’uns 100 incendis que afecten tres milions d’hectàrees.

La punta de l’iceberg 

Notícies relacionades

“Sempre hi ha hagut estius calorosos, però aquest no és l’estiu de la nostra joventut, no és l’estiu dels nostres avis”, va comentar fa uns dies el secretari general de l’ONU Antonio Guterres. “Si no fem res sobre el canvi climàtic ara, aquests esdeveniments climàtics extrems seran la punta de l’iceberg: l’iceberg s’està fonent ràpidament”, va agregar.

L’Organització Meteorològica Mundial estima que el 2019 serà entre els 5 primers dels anys més calorosos. “L’any 2019 ha sigut molt calorós fins ara, el juliol ha sigut un dels 4 mesos més calorosos, i el juny de 2019 va ser el mes de juny més calorós mai mesurat”, va dir Copèrnic dilluns.