INFORME DE L'ORGANITZACIÓ METEOROLÒGICA MUNDIAL

Els últims quatre anys han sigut els més càlids de la història

Els 20 anys amb més altes temperatures se situen entre els últims 22

"No estem ben encaminats en la lluita contra el canvi climàtic", adverteix l'OMM

zentauroepp46058218 greenpeace181128153445

zentauroepp46058218 greenpeace181128153445 / PEDRO ARMESTRE

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Si algú tenia dubtes sobre l'existència de l'escalfament global, les dades ofertes aquest dijous per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) sobre el 2018 poden dissipar-los per complet. L'any 2018 ha registrat la quarta temperatura mitjana mundial més elevada des que existeixen registres. Els altres tres van ser el 2015, 2016 i 2017. Per si això fos poc, la informació recollida també ha permès a l'OMM afirmar que els 20 anys més càlids dels quals es té notícia corresponen als passats 22 anys.

L'organització adverteix que la temperatura mitjana mundial durant els primers 10 mesos de l'any del 2018 va ser gairebé 1°c superior als nivells del període entre el 1850 i el 1900. Si aquesta tendència continua, l'OMM avisa que el 2100 les temperatures poden haver augmentat entre 3º c i 5º c.

L'OMM assegura que un dels factors que va fer que el 2018 fos lleugerament menys càlid que els anteriors va ser La Niña, un fenomen meteorològic que s'associa amb temperatures de la superfície del mar més baixes que la mitjana. Els investigadors indiquen que s'espera que a començaments del 2019 es formi un feble El Niño, cosa que podria fer que l’any que ve sigui encara més càlid que aquest i pugui batre nous rècords.

Altres senyals reveladors del canvi climàtic, com l'augment del nivell del mar, la calor oceànica, l'acidificació dels oceans i la fosa dels gels marins i les glaceres, es mantenen mentre que les condicions meteorològiques extremes han sembrat la destrucció a tots els continents, segons s'indica en la versió provisional de la Declaració de l'OMM sobre l'estat del clima mundial el 2018.  

Per mal camí 

"No estem ben encaminats per arribar als objectius de la lluita contra el canvi climàtic i limitar l'augment de la temperatura", va declarar el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas. "Convé reiterar una vegada més que som la primera generació que comprèn plenament el canvi climàtic i l'última generació que pot fer-hi alguna cosa", va afegir.

Notícies relacionades

"No són només números", va afirmar la secretària general adjunta de l'OMM, Elena Manaenkova. "Cada fracció d'un grau d'escalfament marca una diferència per a la salut humana i l'accés a aliments i aigua dolça, a l'extinció d'animals i plantes, a la supervivència dels esculls de corall i la vida marina".

"Marca una diferència en la productivitat econòmica, la seguretat alimentària i la resistència de les nostres infraestructures i ciutats. Marca una diferència en la velocitat de la fosa de les glaceres i el subministrament d'aigua, i el futur de les illes baixes i les comunitats costaneres. Cada petit augment importa".