El sostre del món

¿Quant fa realment l'Everest?

El Nepal busca la veritat sobre l'altura de la muntanya més alta del món

Els terratrèmols del 2015, en els quals van morir 9.000 persones, podrien haver-la escurçat

ueli-steck-everest-lhotse-traverse-20171

ueli-steck-everest-lhotse-traverse-20171

4
Es llegeix en minuts
Efe

L’Everest és la muntanya més alta del món, però exactament ¿quant fa? Es tracta d’una controvertida pregunta per a la qual els nepalesos preparen un grup de gairebé un centenar de persones que, quan acabi el procés de mesurament, el 2019, tindrà una resposta que reescriurà una dada de 170 anys d’història.

Algunes estimacions suggereixen que "el sostre del món" es va escurçar com a resultat delsterratrèmols del 2015, en què van morir més de 9.000 persones, incloent-hi 19 a l’Everest, fet que, sumat a altres teories sobre els canvis geològics, enfronten la Xina i el Nepal, amos de diferents mesuraments i cares de la mateixa muntanya.

Així, el maig del 2019, quan durant unes quantes setmanes s’obri la pròxima finestra d’escalada, el millor moment per pujar el pic, ascendirà al cim un experimentat equip de 81 pobladors de les regions muntanyoses de l’Himàlaia, els xerpes, que seran entrenats durant dos mesos per a aquesta tasca.

Els xerpes, acostumats a guiar les expedicions als pics, pujaran equipats amb antenes, bateries i dispositius de GPS.

Sessions d’observació

Per al procés "se seleccionaran 12 estacions d’observació diferents i cada una farà un seguiment de la posició de l’Everest al mateix temps que el GPS transmet el senyal des del cim, per obtenir l’altura", va explicar a Efe el cap del Departament de Topografia del Govern nepalès, Susheel Dangol.

"Hem estimat que les sessions d’observació podrien durar 30 minuts", va dir Dangol, que a més és el coordinador de la Secretaria de Mesurament de l’Altura de l’Everest, un despatx de l’Executiu nepalès.

En el procés es faran servir mètodes tradicionals, així com noves tecnologies de mesurament, una coneguda com a "anivellament precís", que ja es va començar a utilitzar des del districte de Madaar de Siraha, en el punt fronterer entre el Nepal i l’Índia, a una altura de 76 metres sobre el nivell del mar.

"Hem completat un anivellament precís fins a Patale a Solukhumbu que cobreix 170 quilòmetres", va dir Dangol, que destaca aquesta tècnica com la de més precisió relativa en la determinació de l’altura.

El cronograma de treball preveu que a finals del 2018 es completi el tram fins a Lukla, la porta d’entrada a l’Everest.

Un projecte de tres anys

Tot i que no s’ha dit quan començaran a pujar els xerpes, Dangol va avançar que l’equip s’ha proposat "produir l’informe final sobre l’altura precisa de l’Everest per a finals del 2019".

L’equip de gairebé un centenar de persones elegides per dur a terme la tasca complirà les etapes d’un projecte de tres anys, amb un cost que podria superar els 3 milions de dòlars.

El país de l’Himàlaia, llar de les vuit muntanyes més altes, inclosa l’Everest, entre els 14 pics de més de 8.000 metres al voltant del món, no la va mesurar mai i utilitza el mesurament de l’Índia de 1954 que situa el cim en 8.848 metres.

Després del terratrèmol devastador de l’abril del 2015, l’altura de l’Everest es va convertir en el tema d’interès, no només per a expedició, científics i investigadors, sinó per a tot el món, va dir a Efe el director general del Departament de Topografia, Ganesh Prasad Bhatta.

"Hi ha especulacions que l’altura de l’Everest podria haver canviat a causa del terratrèmol, tot i que no hi ha hagut una investigació científica per verificar aquestes suposicions", va dir.

Per això, "el Nepal ha de mesurar l’Everest i difondre’n l’altura real al món, pel seu orgull nacional", va afegir.

Diverses institucions internacionals i l’Índia han expressat el seu interès de mesurar l’altura, però el Govern va decidir emprendre la tasca per si mateix.

"No obstant, utilitzarem l’ajudad’experts internacionals i científics", va indicar Bhatta.

Hi va haver desacord

Centenars de científics, investigadors i topògrafs de tot el món van participar en un seminari internacional al Nepal sobre el procediment i les tècniques per tornar a mesurar l’altura de la muntanya.

El 2005, l’Oficina Estatal de Topografia i Cartografia de la Xina va tornar a mesurar el pic i va declarar els 8.844,43 metres com l’altura de l’Everest. No obstant, els funcionaris xinesos i nepalesos no van estar d’acord amb l’altura.

No és la primera vegada que el Govern del Nepal intenta aclarir els dubtes tornant a mesurar l’altura, tot i que sense èxit per diferents raons, però ara, va dir Bhatta, el Govern ho ha declarat com un projecte d’orgull nacional i no hi ha possibilitat que s’avorti la missió.

Notícies relacionades

El Nepal recapta més de 3,5 milions de dòlars com a regalies dels aspirants a pujar a l’Everest cada temporada, que normalment comença a l’abril i conclou al maig.

Més de 75.000 estrangers van arribar al Nepal el 2017 per fer muntanyisme, alguns dels quals van pagar uns 11.000 dòlars per pujar a la muntanya més alta, una fita assolida per més de 5.000 escaladors des que ho va aconseguir per primera vegada el 1953 el neozelandès Edmund Hillary i el nepalès Tenzing Norgay Sherpa.

Temes:

Everest