SEGONS L'INSTITUT DE GEOLOGIA DE LA XINA

El terratrèmol del Nepal ha desplaçat l'Everest

S'ha mogut uns tres centímetres cap al sud-oest, quan habitualment ho fa en direcció nord-oest

En els últims 10 anys, la muntanya més alta del món ha crescut també tres centímetres

L’Everest, a l’esquerra, des de la localitat de Tembuche, al Nepal, el 20 d’abril.

L’Everest, a l’esquerra, des de la localitat de Tembuche, al Nepal, el 20 d’abril. / AFP / ROBERTO SCHMIDT

1
Es llegeix en minuts

El terratrèmol del Nepal, que ha causat més de 8.700 morts, ha desplaçat la muntanya Everest, que amb 8.848 metres és la més alta del món, uns 3 centímetres al sud-oest, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional de Cartografia i Geologia de la Xina.

L'Everest es desplaça constantment. La novetat és que en els últims 10 anys ho ha fet en direcció nord-est, mentre que després del sisme de 7,8 graus en l'escala de Richter ho ha fet en direcció sud-oest. "El terratrèmol ha fet que el desplaçament hagi sigut en la direcció oposada", ha subratllat el vicedirector de l'Institut de Geologia de la Xina, Xu Xiwei, que ha qualificat de "normal" la magnitud d'aquest moviment.

HA CRESCUT EN ELS ÚLTIMS 10 ANYS

Segons l'estudi d'aquest organisme xinès, en els últims 10 anys l'Everest s'ha desplaçat uns 40 centímetres cap al nord-oest a un ritme de 4 centímetres per any. Així mateix, la muntanya més alta del món també ha crescut en aquesta última dècada: uns 3 centímetres, a raó de 3 mil·límetres per any.

Notícies relacionades

Aquests canvis en la muntanya els ha causat concretament el primer terratrèmol, el del 25 d'abril, que va ser el més devastador, mentre que el segon, que va tenir lloc el 12 de maig amb una magnitud de 7,5, no va causar moviments a l'Everest, apunta l'estudi, realitzat amb l'ajuda de satèl·lits.

Situat a la frontera del Nepal i el Tibet, l'Everest constitueix un bon punt d'observació del moviment de les plaques tectòniques eurasiàtica i índia, que es troben en aquesta regió altament sísmica.