Anar al contingut

Entre les 100 invasores més perilloses

La perillosa granota bramadora es reprodueix per primera vegada al delta de l'Ebre

Aquesta espècie invasora, originària dels EUA, es troba entre les més nocives del món

El Periódico

La perillosa granota bramadora es reprodueix per primera vegada al delta de l'Ebre

La Generalitat ha confirmat la reproducció per primera vegada a Catalunya i a Espanya, concretament en llacunes del delta de l’Ebre, de la granota bramadora (‘Rana catesbeiana’), una espècie invasora originària d’Amèrica del Nord que es troba entre les més nocives del món.

Durant l’elaboració d’estudis biològics, el 14 de juny passat es van detectar quatre capgrossos, presumptament, d’aquesta espècie.

L’endemà, el Servei de Fauna i Flora i el Parc Natural del Delta de l’Ebre del Departament de Territori i Sostenibilitat van activar el protocol per confirmar la presència de l’espècie en aquest lloc.

Ara, els resultats genètics de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) han confirmat que, efectivament, es tracta d’aquesta granota, considerada una de les 100 espècies invasores més nocives pel seu impacte ecològic.

Depredadora

Concretament, perquè depreda espècies autòctones i en desplaça d’altres, ocupant espai i concentrant recursos.

Tot i que és la primera vegada que es constata la reproducció d’aquesta espècie a tot l’Estat, a Catalunya se n’havien localitzat puntualment exemplars adults: el 1999, a Collserola i, el 2012, al delta de l’Ebre, i van ser controlats.

La hipòtesi més probable sobre l’origen dels exemplars és l’alliberament d’adults o de capgrossos per particulars, malgrat que la legislació vigent prohibeix expressament la seva tinença, transport, tràfic i comerç, així com el seu alliberament al medi natural.

L’espècie figura al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i a la llista del reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la prevenció i la gestió de la introducció i propagació d’espècies exòtiques invasores.