previsió estival

Alt risc de plaga d'escarabats i mosquits tigre per a aquest estiu

Les pluges i la calor incrementen el perill que proliferin aquests insectes, així com la mosca negra i la vespa asiàtica

Els experts apunten la importància d'adoptar mesures preventives per evitar l'expansió de les plagues

plagas

plagas

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb l’arribada de l’estiu no només augmenten les ganes de sortir i disfrutar del bon temps. L’arribada de la calor, unida a l’abundància de pluges que ha acompanyat aquesta primavera afavoreixen la proliferació de plagues d’insectes durant l’estiu. Escarabats, mosquits tigre, vespes asiàtiques, mosques negres i xinxes són algunes de les espècies que podrien assetjar el territori català en les pròximes setmanes.

Es preveu que l’expansió d’aquestes espècies pel territori català afecti de manera diferent depenent de la topografia. A Barcelona i Girona s’espera l’arribada d’escarabats, vespes asiàtiques, mosquits tigres i xinxes, en aquest ordre. A Tarragona i les Terres de l’Ebre es preveu una incidència més gran d’escarabats i mosquits tigre. A Lleida, a més de les espècies que afectaran la resta del territori, també s’alerta per l’arribada de tèrmits subterranis (Reticulermes sp).

Segons apunten des del’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP) la prevenció és la mesura més important per evitar aquest tipus de plagues que podrien afectar diversos punts de la geografia catalana en les pròximes setmanes. No obstant, en cas de detecció d’una plaga, l’ADEPAP aconsella recórrer directament a professionals del sector per eliminar-la de manera eficaç.

Les principals amenaces de plaga

Es preveu que la plaga que amenaça amb més intensitat el territori català sigui la d’escarabats de claveguera. Els experts apunten que podrien proliferar fins a tres espècies diferents d’aquests insectes: les americanes (Periplaneta americana), les orientals de color negre (Blatta orientalis) i les de color cafè (Blatella germanica). A més, s’hi podria sumar l'escarabat australià (Periplaneta astralasiae), recentment detectat a Guipúscoa.  

Paral·lelament, l’arribada de mosquits també es planteja com una de les principals amenaces de plaga. Entre les espècies que els experts consideren que podrien proliferar aquest estiu hi ha el mosquit tigre (Aedes albopictus). Aquesta espècie és coneguda per les molèsties que causen les picadures produïdes per les femelles de l’espècie i les reaccions que provoquen al cos humà.

L’expansió del mosquit tigre, potencial transmissor de malalties, es pot monitorar mitjançant el projecte de ciència ciutadana mosquitoalert.com / El Periódico

També es preveu l’arribada de plagues de mosques negres (Simuliidae) en aiguamolls i zones pròximes a rius. A causa de la seva distribució geogràfica, es preveu que aquesta plaga afecti especialment les comarques de les Terres de l’Ebre, el Segrià i trams urbans dels rius Ter i Francolí. La principal problemàtica relacionada amb aquesta plaga té a veure amb les doloroses picadures produïdes per les femelles d’aquesta espècie, tot i que es pot destacar que a Catalunya aquestes mosques no actuen com a transmissores de cap malaltia.

Cap a finals d’estiu i principis de tardor s’espera detectar un augment de nius de vespa asiàtica (Vespa velutina). La xifra de vespers confirmats detectats en territori català ha anat creixent des del 2013, quan tan sols se’n van registrar tres. El 2017 se’n van arribar a comptabilitzar 370. Segons apunten els experts, tot indica que aquest any l’expansió de la plaga segueixi en augment.

Aquesta espècie de vespa, principalment coneguda pel dolor provocat per les seves picadures i la seva afectació al sector agrícola, ja ha colonitzat les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, el Ripollès, el Baix Empordà, la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental, el Maresme i Osona. La previsió és que, de cara a aquest any, es mantingui la seva progressió cap a altres comarques com el Vallès Occidental, Barcelonès i el Baix Llobregat.

Noves espècies amb potencial de plaga

Notícies relacionades

En els últims anys, a nivell català s’ha detectat l’augment de plagues de xinxes de llit (Cimex lectularius). Els experts apunten que aquest rebrot coincidiria amb un augment de la població d’aquests insectes a escala mundial. La principal hipòtesi que s’estudia sobre aquest augment és, entre d’altres, l’increment exponencial del tràfic de mercaderies i persones, la reducció de la residualitat d’alguns biocides i l’ús de productes més dirigits o trampes de captura, han afavorit un nou aflorament de l’espècie.

Paral·lelament, també s’ha constatat un increment d’incidències de rosegadors que coincideix, una vegada més, amb una tendència global. En l’àmbit català, s’ha detectat un increment de casos relacionats amb rates grises (Rattus novergicus) i rates negres (Rattus rattus) en entorns urbans. Segons apunten els experts, la raó d’aquest increment de plagues de rates estaria relacionat amb les restriccions d’ús de determinats productes biocides, la gran capacitat d’adaptació d’aquests animals i el desenvolupament de resistència cap a algunes matèries actives.

Temes:

Mosquit tigre