Protecció dels elefants

El Regne Unit prohibirà vendre articles de marfil per frenar la caça furtiva

El veto serà un dels més restrictius del món

Marfil procedent del tràfic il·legal i la matança d’elefants.

Marfil procedent del tràfic il·legal i la matança d’elefants. / JULIEN WARNAND (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats del Regne Unit han informat aquest dimarts que prohibiran la venda d'articles de marfil independentment de la seva antiguitat en un intent per acabar amb el comerç il·legal d'aquest material, fer front a la caça furtiva i protegir els elefants.

La nova legislació incrementarà la prohibició de materials de marfil a Europa i serà una de les més restrictives del món, segons ha informat el Govern britànic, que ha assenyalat que aquesta inclourà una prohibició sobre la venda de totes aquelles antiguitats que continguin marfil en qualsevol mesura.

El comerç internacional de marfil és il·legal des del 1990 i la venda de marfil "cru" d'elefant africà de qualsevol edat no està autoritzada al Regne Unit. No obstant, els articles produïts abans del 1947 poden ser subjectes de compravenda tant al país com a la resta dels membres de la Unió Europea, així com aquells objectes que hagin sigut produïts després d'aquesta data i disposin d'un certificat de les autoritats britàniques.

El secretari de Medi Ambient, Michael Gove, ha afirmat que l'augment de les restriccions demostrarà que el Regne Unit creu que "el comerç de marfil hauria de ser cosa del passat".

"El marfil ha de deixar de ser vist com un luxe o un símbol d'alt estatus social, així que introduirem una de les prohibicions més restrictives del món per protegir els elefants de cara al futur", ha assegurat en un comunicat.

Excepcions en antiguitats

En aquest sentit, ha informat que hi haurà una sèrie d'excepcions per a aquelles antiguitats que tinguin menys del 10% de marfil, com alguns instruments i peces extremadament especials. Això inclou retrats en miniatura pintats sobre estelles de marfil.

El Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF, per les seves sigles en anglès) ha alertat que uns 55 elefants africans moren al dia per a la fabricació d'elements fets amb marfil.

Notícies relacionades

"Aquesta prohibició fa del Regne Unit un líder global en la lluita contra aquest comerç sagnant i és una cosa que el WWF ha defensat", ha manifestat la directora executiva Tanya Steele.

"Però si volem acabar amb la caça furtiva d'aquest animal tan majestuós necessitem prendre mesures a nivell global. Esperem que el Regne Unit continuï exercint pressió sobre la resta de països on es troben els principals mercats de marfil, la majoria d'ells a l'Àsia, per acabar amb això", ha expressat.

Temes:

Regne Unit Caça