DENÚNCIA DE WWF

La pesca de la gambeta, la principal amenaça de les tortugues marines

Cada any en moren unes 29.000 atrapades a les xarxes d'arrossegament

 

  / FRANCIS PÉREZ

1
Es llegeix en minuts

Unes 29.000 tortugues marines moren cada any atrapades a les xarxes d'arrossegament utilitzades en la pesca de la gambeta tropical que, posteriorment, es ven al mercat europeu, ha denunciat el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF, en anglès) coincidint amb el dia mundial dedicat a aquests quelonis.

L'associació defensora dels drets dels animals ha divulgat un informe elaborat per la Comissió de Pesca de la Guaiana Francesa que defensa l'ús del Dispositiu Excloent de Tortugues (DET) com una solució "efectiva i simple" a aquest problema.

Aquesta eina, que permet la sortida ràpida de les tortugues quan queden atrapades a les xarxes, podria reduir la captura accidental d'aquests animals en un 97%, amb una pèrdua mínima del total de gambes peix, assegura l'estudi.

La captura de forma no intencionada suposa la principal amenaça per a la tortuga, un animal que té un paper essencial en l'ecosistema marítim, i que, entre altres coses, contribueix a mantenir la salut de les algues i dels esculls de coral.

"Cada any 29.000 tortugues marines moren en xarxes d'arrossegament destinades a pescar gambes que després s'exporten a la Unió Europea (UE)", va dir la representant de WWF, Aimee Leslie.

"La Comissió Europea (CE) podria prevenir aquestes morts si fomentés l'ús dels Dispositius Excloents de Tortugues a través de l'enduriment dels controls dels productes importats de pesqueria de gambeta tropical", va afegir l'activista.

WWF va defensar que aquests dispositius són "una aposta guanyadora per a tothom", també per a la indústria de la pesca, ja que "s'ha provat que el seu ús evita l'esclafament de les gambes i incrementa els beneficis de les pesqueries", va apuntar Leslie.

Notícies relacionades

Per l'organització ecologista, el futur de la població de tortugues marines depèn que es reformi el sistema de captura de la gambeta tropical.

Per això, WWF va instar els membres del mercat comú europeu que adoptin mesures que obliguin els pescadors de gambeta del tròpic a implementar els DEP i així possibilitin la sortida de les tortugues marines que, per accident, han entrat a les xarxes d'arrossegament.