DESPRÉS DEL 'CAS ACUAMED'

La Generalitat exigeix al ministeri una auditoria "imparcial" de la neteja de l'embassament de Flix

També demana una comissió d'experts per analitzar l'evolució de les obres

L’Ebre, al seu pas pel meandre de Flix durant una crescuda.

L’Ebre, al seu pas pel meandre de Flix durant una crescuda. / JOAN REVILLAS

1
Es llegeix en minuts

El Govern de la Generalitat ha exigit al Ministeri de Medi Ambient una auditoria "imparcial" del procés de descontaminació de l'embassament de Flix, les obres del qual s'han reprès l'últim mes, i la creació d'una comissió d'experts per analitzar l'evolució de les obres.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, s'ha reunit a Tortosa amb representants de la societat civil de les Terres de l'Ebre per avaluar la situació de l'embassament després de les últimes informacions sobre el 'cas Acuamed', l'organisme públic de l'Estat que gestiona el procés de neteja.

Subirà també ha demanat al ministeri que doni explicacions i que es tornin a convocar les comissions tècniques i socials de seguiment del procés perquè hi hagi un "intercanvi fluid i ràpid" d'informació que permeti "recuperar la confiança" amb l'empresa estatal. La Generalitat es reserva el dret d'emprendre accions legals si es detectés algun delicte mediambiental.

La trobada amb les entitats socials de l'Ebre s'havia convocat arran de les últimes informacions que han transcendit del 'cas Acuamed', que apunten que es planejaven pràctiques fraudulentes --ús de salfumant per equilibrar el pH de l'aigua-- en la descontaminació de l'embassament de Flix.

Notícies relacionades

"Hi ha preocupació i indignació per les notícies que surten constantment en relació amb Acuamed", ha admès Subirà. Per aquest motiu s'ha acordat, com ha explicat Subirà, reclamar al Ministeri de Medi Ambient perquè doni explicacions 'in situ' sobre quina és la situació del procés de neteja i com s'afronta el tram final dels treballs.

Així mateix, Subirà ha defensat que es necessiten informes imparcials, més enllà dels que han elaborat algunes universitats per encàrrec del ministeri. "S'ha de validar que són correctes perquè són informes de part i val la pena contrastar-los", ha apuntat. Subirà també ha subratllat que l'Agència Catalana de Residus ha estat portant a terme una sèrie d'anàlisis de control de la descontaminació i que se seguiran fent més mesuraments dels sòls per determinar quins estan contaminats i quins no.

Temes:

Flix Generalitat