Medi ambient

Mataró i el Maresme es reivindiquen com a nou referent de l’economia circular

  • El Recinte Modernista de Sant Pau va acollir el 20 d’abril una jornada de reflexió i debat sobre el repte de la sostenibilitat

Mataró i el Maresme es reivindiquen com a nou referent de l’economia circular

Consorci de Residus del Maresme

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Maresme vol reivindicar-se com a referent de l’economia circular a Catalunya i a Espanya i vol fer-ho amb la posada en marxa d’un nou parc d’economia circular que s’ha d’ubicar a Mataró. Així ho va explicar el president del Consorci de Residus del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, durant una jornada de reflexió i debat sobre el repte de la sostenibilitat, celebrada el dimecres 20 d’abril al Recinte Modernista de Sant Pau.

«A Mataró fa molt temps que anem per davant a l’hora d’afrontar els reptes que tenim com a societat», va assegurar Bote, que ha explicat: «Vam començar sent pioners en el tractament de residus i ara ho serem també amb el Parc Circular Mataró Maresme, un projecte que busca que tant la indústria com la ciutadania facin seves l’economia circular».

La jornada, que va tenir com a lema ‘El futur del planeta comença per l’economia circular’, va ser organitzada per EL PERIÓDICO i va comptar amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, així com del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i el president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar.

Reduir el desaprofitament de matèries primeres

«El que estem fent avui no pot posar en risc els recursos de demà», va remarcar per la seva part la directora de la Càtedra d’Economia Circular del TecnoCampus, Sònia Llorens, que va obrir el fòrum amb una xerrada divulgativa en la qual va explicar als assistents en què consisteix l’economia circular i quins avantatges suposa respecte al model econòmic actual. «L’economia circular és un concepte econòmic que té l’objectiu de produir béns i serveis mentre es redueix el consum i desaprofitament de matèries primeres, aigua i fonts d’energia», va resumir Llorens.

La part central de l’esdeveniment va orbitar entorn de dues taules rodones. En la primera, protagonitzada per institucions i entitats municipals es va abordar el repte de la gestió de residus. «Hem de tendir cap al canvi de paradigma de l’economia circular i el residu zero i per a això és clau la simbiosi de treball entre les administracions», va apuntar així Isaac Peraire.

Influir en la prevenció i reutilització dels residus

La segona taula, que va donar veu al director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, i a altres representants empresarials, es va centrar en els projectes d’economia circular que han sorgit en els últims anys i que estan servint per reduir l’excés de residus.

Notícies relacionades

«Fa cinc anys vam decidir fer un canvi estratègic i de paradigma», va explicar Salesa, que va seguir: En comptes de centrar-nos només en el tractament i avaluació de residus, també volem influir en la seva prevenció i reutilització». Per això, el Consorci de Residus del Maresme, que dona servei a un milió d’habitants (a tota la comarca del Maresme i també al Vallès Oriental), està impulsant el Parc Circular Mataró Maresme, «un projecte pioner a Europa on els residus es convertiran en nous recursos», remarquen des del Consorci. El futur parc inclourà la indústria, la ciutadania, l’acadèmia i l’administració pública a fi d’impulsar l’economia circular en tots els àmbits i així encarar un futur molt més responsable.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO