Inauguració

L’antiga presó de Mataró canvia d’usos: ara allotjarà el centre d’art contemporani municipal

  • L’exposició col·lectiva ‘22 finestres’ obre la nova etapa del MAC a l’edifici 

L’antiga presó de Mataró canvia d’usos: ara allotjarà el centre d’art contemporani municipal

Ayuntamiento de Mataró

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’antiga presó de Mataró (Maresme) comença a funcionar com a nou centre d’art contemporani municipal. 22 finestres és el títol de l’exposició que obre la nova etapa del MAC, a l’edifici de la Presó i que s’inaugura dissabte 22 de gener, a les 12 del migdia. Amb Gisel Noè i David Santaeulària com a comissaris, es tracta d’una exposició col·lectiva amb la participació dels artistes Antoni Abad, Daniel G. Andújar, Xavier Arenós, Irene Bou, Azahara Cerezo, Adrià Goula, Joana Moll, Mireia c. Saladrigues, Marc Salicrú i Tanit Plana.

El Mataró Art Contemporani es va presentar públicament el 29 de març de 2014 com a plataforma de creació, producció, formació i difusió entorn de l’art contemporani i des d’aleshores ha desplegat la seva activitat en diversos llocs: principalment a les sales d’exposicions de Can Palauet, però també a Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró, al Cementiri dels Caputxins, en escoles i instituts, espais públics, etc.

Amb aquesta exposició, el centre inicia aquesta nova etapa a l’edifici de la presó com a seu, tot i que des del consistori expliquen que continuarà desenvolupant projectes més enllà d’aquest espai com ha fet fins ara.

22 finestres

22 finestresL’acte de la inauguració comptarà amb la presència dels comissaris i artistes, on faran una aproximació a les diferents peces a través de les seves explicacions. A més, l’artista Clara Nubiola realitzarà durant l’acte una il·lustració de la jornada.

«Volgudament de procedència diversa, de generacions expandides i amb plantejaments de treball absolutament personals, els 10 artistes han polit la seva proposta expositiva després d’haver visitat l’edifici per palpar l’indissoluble pes arquitectònic que traspuen aquestes parets», resumeixen des del consistori.

És a través d’aquestes 22 obertures que «el dins i el fora poden trobar-se». Aquestes 22 finestres i el tros de cel de línia semipanòptica dibuixat com una teulada a la intempèrie, inaccessible. Així, es tracta de deu treballs que reflexionen sobre comunicació i consum, guerra i república, ritual i comunitat, memòria i llibertat, tecnologia i realitat virtual, internet i seguretat nacional, ingravidesa i volatilitat.

La presó. Espai de les arts from Mataró Art Contemporani on Vimeo.

L’espai documental

Atès l’alt valor històric i patrimonial de l’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2001, s’ha instal·lat un espai documental a la presó en el qual hi ha un recorregut per la història de l’edifici, documentació consultable i un arxiu amb àudios de testimonis que relaten la seva relació amb la història de l’edifici.

Quan el 2015 es van detectar danys en la coberta de l’edifici que podien fer-lo malbé, l’Ajuntament de Mataró va iniciar el projecte de reforma per preservar-lo. L’actuació arquitectònica es va executar el 2016 i el 2018 es van realitzar unes jornades de portes obertes abans d’iniciar les obres per restaurar-ne la planta baixa seguint un pla d’usos que vol transformar-lo en seu del MAC, obres que es van realitzar durant els anys 2019-2020.

Notícies relacionades

«L’obertura d’aquest equipament contribueix a definir l’eix cultural de la Riera, que va des de la Nau Gaudí fins al Teatre Monumental i el Parc Central (espais expositius, espais escènics, patrimoni històric i art públic)», conclouen des de l’Ajuntament de Mataró.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO