Mataró redefineix la seva política cultural artística amb la posada en marxa de L'Espai de les Arts a l'antiga presó

A l'interior del nou centre s'instal·larà La Casa dels Artistes, el Taller de Gravat i el Mataró Art Contemporani

Can Palauet esdevindrà l'espai de sortida dels projectes que es produeixin al nou centre, ampliant així la seva actual vocació contemporània

preso 01

preso 01
preso 02

/

3
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / MATARÓ

El món de les arts plàstiques patirà una petita revolució a Mataró amb la creació de L'Espai de les Arts a l'antic edifici de la Presó, la primera panòptica d'Espanya, que va deixar de funcionar com a tal el 1967.

La proposta d'usos que ha presentat aquest dimecres el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez (CiU), significa una redifinició de la línia de polítiques culturals artístiques que des de l'adveniment de la democràcia s'havia mantingut en aquest àmbit, això és, una forta aposta per l'àmbit contemporani promoguda especialment en els moments en què el PSUC -després Iniciativa per Catalunya- va ocupar la Direcció de Cultura i que van seguir els diferents responsables de la cultura de la ciutat, del PSC a ERC. 

"L'Espai de les Arts es dedicarà a una visió de l'art més tradicional i figurativa, de manera que es complementi amb les diferents apostes que estan en marxa en l'àmbit de l'art contemporani a la ciutat", ha comentat Fernàndez.

Aquesta és la clau per a entendre el canvi de rumb que experimentarà aquest edifici, obra d'Elias Rogent i declarada Bé Cultural d'Interès Nacional el 2011, que a partir d'ara serà "la casa que els artistes locals i les arts plàstiques no tenien, un espai de connexió amb la comunitat artística local".

Així, L'Espai de les Arts acollirà La Casa dels Artistes, albergant artistes a títol individual i a dues entitats clàssiques del sector com Sant Lluc per l'Art i Dimarts del Llimoner així com l'històric Taller de Gravat, que fins el moment estava situat en un espai municipal al carrer Josep Monserrat Cuadrada.

Però el nou equipament comptarà també amb el Mataró Art Contemporani (MAC), projecte que va sorgir del centre de creació contemporània de Can Xalant, tancada per l'anterior govern en solitari de CiU el 2013 i que va ser l'aposta dels anteriors governs tripartits d'esquerres per redoblar l'atenció als artistes contemporanis, tant de la ciutat com de fora. 

Fins ara, encara que el MAC no tenia espai físic a la ciutat, sí que ocupava pràcticament tot el calendari d'exposicions de Can Palauet, a la plaça de l'Ajuntament, convertint-se així en el bastió de l'aposta municipal per l'art contemporani. No obstant això, la gairebé nul·la presència d'artistes locals en aquest espai municipal havia generat moltes queixes en el món artístic local, que se sentia desatès i desplaçat per iniciatives provinents de fora de la ciutat.

A partir d'ara Can Palauet esdevindrà l'espai de sortida dels projectes que es produeixin a L'Espai de les Arts, de manera que albergarà exposicions de tota mena, incloent-hi les d'artistes figuratius i més tradicionals.

En aquest sentit, el regidor ha recordat que en els darrers temps ja s'han dedicat dues exposicions a artistes locals com Marta Duran i Raúl Capitani i que aviat en tindrà lloc una altra amb Ricard Jordà com a protagonista.

DISTRIBUCIÓ D'ESPAIS

L'Espai de les Arts tindrà una superfície total de 967,5 m2, distribuïts en dues plantes. La planta baixa serà d'accés públic i acollirà les oficines i l'arxiu de l'equipament, les sales d'exposicions, una sala d'activitats educatives (M|A|C mini), espais de serveis i altres.

A la segona planta s'establirà la residència temporal d'artistes, el Taller de Gravat, el plató, l'espai de documentació del M|A|C, el M|A|C Lab o un espai d'edició multimèdia, sales de reunions, tallers i magatzems, entre d'altres.

En aquests moments només hi ha una proposta d'usos del nou equipament però encara no un projecte de la remodelació de l'edifici, que en tot cas tindrà dotats 125.000 euros al pressupost de Cultura de 2018 i uns altres 125.000 el 2019.

La idea amb què treballa la Direcció de Cultura és que a finals d'aquest mateix any s'estrenin ja alguns dels nous espais i que les diferents parts del projecte es vagin posant en marxa de mica en mica. 

AL COSTAT DEL CAFÈ NOU, DEDICAT A LES ARTS ESCÈNIQUES

L'edifici de l'antiga presó es troba al costat del Cafè Nou i del pati amb el mateix nom, un espai que en els darrers anys ha patit també una gran transformació.

De fet, el projecte del Cafè Nou com a espai d'arts escèniques està pendent de la decisió de la Unió Europea en relació amb la petició feta als fons FEDER per poder començar a remodelar-se i convertir-se en un espai que usarien diferents col·lectius culturals de la ciutat.

Notícies relacionades

Segons Joaquim Fernàndez es tracta de dos projectes totalment diferents, un dedicat a les arts escèniques i l'altre a les arts plàstiques, "però el fet que estiguin de costat i que hi hagi un Pati del Cafè Nou que a la pràctica pot servir als dos equipaments, amb tota seguretat farà que les iniciatives col·laborin", ha assegurat.

Més notícies de Mataró

Temes:

Art