Activitats lúdiques i culturals

Cinc plans per fer aquest Nadal a Mataró

  • La capital del Maresme compta amb seixanta propostes per a grans i petits per celebrar les festes nadalenques i l’arribada dels Reis Mags

Cinc plans per fer aquest Nadal a Mataró

Ayuntamiento de Mataró

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després del parèntesi de l’any passat a causa de les restriccions per la pandèmia, el Nadal a Mataró ha recuperat la majoria de les activitats. Fins al 5 de gener, Mataró compta amb seixanta propostes per a grans i petits per celebrar el Nadal i l’arribada dels Reis Mags a la ciutat. Ara, la crisi sanitària torna a amenaçar amb la suspensió total o parcial d’alguns actes com la cavalcada, tot i que des del consistori assenyalen que encara la mantenen, però admeten que la decisió dependrà del que diguin les autoritats sanitàries.

Des de l’ajuntament expliquen que la campanya de Nadal s’ha dissenyat sota el lema ‘Desig de veure’ns’. L’eix conductor són les mans que representen les accions de cada àmbit: l’abraçada del retrobament, la mà que decora l’arbre, les mans que regalen, les mans que brinden al voltant d’una taula, les mans que passegen pels barris i mans que reben il·lusió a la cavalcada de Reis.

Així doncs, des del novembre hi ha des d’actuacions de dinamització comercial els caps de setmana en diferents espais del centre, visites guiades, parcs d’atraccions infantils, exposicions, teatre, cine, etc. En la programació no ha pogut faltar el tió gegant solidari de Negoci Empresa Mataró (NEM), que va cagar regals per als nens dimecres 22 de desembre a partir de les 18 h; l’Exposició de Pessebres i Diorames que es va inaugurar el 5 de desembre i s’allargarà fins al 9 de gener; ni tampoc les representacions d’Els pastorets a La Sala Cabanyes.

Del 3 de desembre al 6 de gener, a l’Espai Firal del Nou Parc Central se celebra a més una nova edició del Fira Màgic, on els més petits de la casa podran disfrutar d’atraccions infantils i activitats cada dia. Amb tot, et destaquem cinc activitats per fer durant les festes nadalenques a Mataró.

Representacions d’‘Els pastorets’ a la Sala Cabanyes

Diumenge passat 19 de desembre es van iniciar les representacions d’un dels clàssics més grans de Catalunya: ‘Els pastorets’. La Sala Cabanyes de Mataró torna així a aixecar el teló del seu espectacle més característic. Dirigits per Coral Consegal, els espectadors viuran un espectacle amb l’essència d’‘Els pastorets’ de sempre, però «completament adaptat a l’actual situació sanitària».

Estrenat el 1916 i basat en L’Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies, ‘Els pastorets’ de Mataró porten a escena els dubtes de Naïm, la lluita entre el bé i el mal, les peripècies de Jonàs i Mataties o la història bíblica del naixement de Jesús. Una orquestra interpreta en directe la música dels mestres Enric Torra, Felip Vilaró i Miquel Ferrer.

Es portaran a terme representacions durant els caps de setmana, per a les quals encara es poden adquirir entrades, fins al 30 de gener, que serà l’última sessió.

Nadal amb Jazz

Un any més, l’Associació Jazz Maresme torna amb la seva tradicional cita nadalenca. En aquesta ocasió, sentirem més ‘shuffle’ que swing i, com ja és habitual, sonaran clàssics del jazz, però també de la música moderna, així que podrem sentir algun tema de Ray Charles, dels Beatles i fins i tot de Jimmy Hendrix. No obstant, no faltaran tampoc les nadales corresponents a aquesta època de l’any.

La programació i la compra d’entrades es poden trobar a la web de Músiques Tranquil·les. També podeu comprar les entrades a l’Oficina de Cultura de l’Ajuntament de Mataró (carrer Sant Josep, 9).

Mostra de pessebres i diorames

Amb motiu de les festes de Nadal, l’Arxiu Comarcal del Maresme proposa una mostra de diorames elaborats per l’Associació de Pessebristes de Mataró. Aquests pessebres representen els principals passatges de l’adveniment de Jesús de Natzaret i conjuguen art i tecnologia amb la recreació d’efectes òptics. La mostra de diorames anirà acompanyada d’una selecció de documents relacionats amb el Nadal custodiats a l’Arxiu.

A més, fins al 10 de gener, es pot disfrutar també del pessebre que l’Associació de Pessebristes de Mataró ha muntat al vestíbul de l’ajuntament.

Campament Reial i missatgers als barris

L’èxit del Campament Reial, per on l’any passat van passar 20.000 visitants, fa que aquest any es repeteixi l’experiència. Des del 22 de desembre i fins al 4 de gener, els nens de la ciutat poden trobar-hi algunes carrosses i diferents personatges de la comitiva reial i també podran entregar les cartes als missatgers reials. Així mateix, està previst instal·lar parades comercials i de menjar en l’entorn del campament.

Tempus i el seu ajudant Tic-Tac donaran la benvinguda als visitants, els esquimals seran els encarregats d’estar organitzant i embolicant els regals que els mataronins han demanat i els carboners estaran preparant el carbó per a aquells petits i grans que no s’han portat del tot bé aquest any. Ho faran a la carrossa que, si no hi ha canvi de plans, aquest any s’estrenarà a la cavalcada i que es podrà veure per primera vegada en públic.

Així, el Campament Reial estarà obert els dies 23, 24, 27, 28, 29, 30, 31 de desembre i 3 i 4 de gener de 17 a 21 h, i els dies 25, 26 de desembre i 1 i 2 de gener de 10 a 13 h i de 17 a 21 h. Per accedir a la carpa, els majors de 6 anys hauran de portar mascareta. No serà necessària inscripció prèvia per fer la visita.

També, amb la col·laboració de les associacions de veïns, missatgers reials acudeixen als barris de Cirera, Cerdanyola, la Llàntia, les Santes-Escorxador, Molins, Rocafonda, Via Europa, Pla d’en Boet i les Esmandies.

Cavalcada

L’arribada dels Reis concentra la majoria de les novetats. Seguint el model iniciat el 2019, els Reis arribaran el 5 de gener a les 12 h al Port de Mataró, on els rebran les autoritats de la ciutat.

A la tarda s’iniciarà la cavalcada, que aquest any, «per afavorir que no hi hagi aglomeracions, transcorrerà per carrers amples i en sentit invers». La comitiva reial sortirà de la Porta Laietana, passarà pel camí Ral, l’avinguda de Francesc Macià, carrer de Joan Larrea, ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Granollers, el camí de la Geganta, la ronda d’Alfons X el Savi i acabarà a la carretera de Mata.

Notícies relacionades

Així mateix, i també per facilitar que no hi hagi concentració de gent, no es llançaran caramels durant el recorregut de les carrosses. També com a novetat de la cavalcada, aquest any hi haurà la carrossa del carbó construïda, a partir dels ingressos obtinguts de les entrades de les Santes. La carrossa, que ha tingut un cost de 25.100,94 euros, ha sigut dissenyada per Marc Abril, que s’encarregarà també de la direcció artística de la cavalcada.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO