Coronavirus

Grups de negacionistes s’enfronten a restauradors de Mataró per l’exigència del passaport covid

  • Tot i que es tracti més aviat de situacions anecdòtiques, en alguna ocasió ha hagut de mediar la policia perquè abandonessin l’establiment

  • Mataró acumula 19.452 casos positius de covid-19 des de l’inici de la pandèmia

Grups de negacionistes s’enfronten a restauradors de Mataró per l’exigència del passaport covid

GSV

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Grups negacionistes de la pandèmia de la covid-19 han causat problemes en alguns locals de restauració de Mataró (Maresme) al llarg dels últims dies i arran de la implementació del passaport covid. L’últim episodi conegut va passar dimecres passat, 8 de desembre, a la Granja Caralt. Segons explica una de les responsables del local, cap a les 11.30 h, va entrar a la granja un grup de tres dones i un home acompanyats de quatre nens, tots ells sense mascareta.

Des de la Granja Caralt expliquen que els van demanar que es posessin la mascareta mentre arribava el torn per demanar i que els van sol·licitar el certificat covid, com fan amb tots els altres clients, però que el grup, amb males maneres, s’hi va negar perquè «atemptava contra les seves llibertats». Així, des de la granja mataronina expliquen que se’ls va oferir la possibilitat de seure a la terrassa de l’establiment, on no es requereix passaport covid, però que el grup contrari al certificat s’hi va negar. Després d’això, el restaurant va acabar trucant a la Policia Local.

La disputa entre el grup i els responsables es va allargar durant més d’una hora. Abans, va arribar a intervenir la policia Local de Mataró per mediar en el conflicte. Així, una patrulla es va desplaçar fins a la Granja Caralt per mirar de convèncer les tres dones i l’home que es negaven a complir la normativa sanitària que abandonessin l’establiment.

Hi va arribar a intervenir una segona patrulla i, passada gairebé una hora, els quatre adults, amb els nens, van marxar del bar. Per la seva banda, la Policia Local va aixecar les actes corresponents i les van tramitar a l’autoritat sanitària.

Mateixa situació en altres locals

Tot i que es tracti més aviat de situacions més anecdòtiques que d’un problema generalitzat, segons ha pogut saber aquest diari, el de la Granja Caralt no ha sigut el primer incident entre negacionistes i restauradors. Diumenge passat, 5 de desembre, altres locals mataronins van viure situacions similars, tot i que no és clar que es tractés del mateix grup de persones.

Va ser el cas, per exemple, del bar MásQMenos, ubicat a la plaça Santa Anna de Mataró. Aquell dia es tractava d’un grup negacionista format per vuit adults: quatre homes i quatre dones. En aquesta ocasió, no van arribar a asseure’s al local, però, més enllà d’aquest detall, la situació que descriu una treballadora del bar repeteix l’estructura de la de la Granja Caralt. «Els vam demanar que es posessin la mascareta i el passaport covid, però ens deien que no i que on era el responsable», relata la treballadora de l’establiment, que va lidiar en primera instància amb el grup. «Es van posar com bojos. No venien a prendre res, venien a armar-la. Ja van entrar faltant al respecte, de males maneres i cridant», explica l’empleada, que diu també que els van entregar un paper en què deia que el certificat covid viola diversos drets constitucionals.

També van exigir el full de reclamacions i parlar amb el responsable del local. Tot i que no van arribar a consumir res, «els vam donar el full de reclamacions. En aquell moment el restaurant era ple i, clar, els clients estaven incòmodes», conclouen des del MásQMenos, des d’on afegeixen que després d’acabar al seu local se’n van anar «al bar del costat».

Efectivament, el mateix grup de vuit adults va accedir llavors, cap a les 13 h, al Classic Coffe, també a la plaça Santa Anna. I una altra vegada es va repetir el mateix patró. El grup es va negar a posar-se la mascareta i a ensenyar el passaport covid i els van demanar «que ens uníssim a ells» i els deien que el certificat era «il·legal». «Deien que el virus no existeix i van demanar el full de reclamacions», explica una empleada del local. En aquesta ocasió sí que va arribar a intervenir la policia, després que els responsables del Classic Coffe hi truquessin.

Des del Gremi d’Hosteleria i Turisme de Mataró i el Maresme ofereixen el seu «total suport» als establiments que van exigir el passaport covid i l’ús de mascareta, i insten tots els locals de restauració a «complir la normativa vigent». Els ciutadans de 13 o més anys que volen menjar o beure a l’interior d’un bar o restaurant, exercitar-se en un gimnàs o visitar un familiar en una residència a Catalunya han de mostrar des del 3 de desembre el certificat covid.

La pandèmia a Mataró

En data del 10 de desembre –últimes dades publicades per Salut–, Mataró acumula 19.452 casos positius de Covid-19 des de l’inici de la pandèmia. Segons les dades de la Generalitat, a la capital del Maresme hi han mort 288 persones des que va començar la pandèmia.

Notícies relacionades

Actualment, en plena sisena onada de la covid-19, hi ha 10 veïns de la ciutat ingressats amb la malaltia. Pel que fa a l’índex de risc de rebrot a la ciutat, fa dies que baixa, però encara se situa en nivells molt alts (316). D’altra banda, 100.727 ciutadans de Mataró ja han rebut almenys una dosi de la vacuna contra el coronavirus i, en total, 98.721 de mataronins ja disposen de la pauta completa de vacunació.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO