Acord del Govern

Els Mossos faran inspeccions «aleatòries» per garantir l’ús del passaport Covid

  • El Govern sol·licita al TSJC una pròrroga de 15 dies més de l’exigència del document en discoteques, bars, restaurants, gimnasos i residències

Els Mossos faran inspeccions «aleatòries» per garantir l’ús del passaport Covid
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern ha acordat sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una pròrroga de 15 dies més de l’exigència del certificat Covid per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències, a més de l’oci nocturn, i reforçarà el dispositiu d’inspeccions aleatòries per «millorar» l’ús d’aquest certificat Covid.

El Govern ha fet aquest dilluns una reunió extraordinària del comitè Covid, presidida pel president Pere Aragonès, en el qual ha constatat que continuen creixent els contagis i ha conegut l’acord de la Comissió de Salut Pública que les comunitats autònomes iniciïn la vacunació dels nens entre 5 i 11 anys.

En aquest sentit, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que Catalunya «no demorarà» la vacunació dels nens, que començaran quan arribin les vacunes començant pels d’11 anys i descendiran gradualment l’edat, tot i que encara no ha pogut precisar la logística que s’utilitzarà per vacunar els menors de 5 a 11 anys, que, ha assegurat, serà una vacunació voluntària no obligatòria i possiblement amb cita prèvia, no a les escoles.

Dades a l’alça

Plaja ha confirmat que les «dades epidemiològiques continuen a l’alça, desgraciadament s’han complert els pronòstics i continuaran augmentant les persones contagiades i els ingressos; les previsions a curt termini és que la sisena onada segueixi a l’alça», malgrat la qual cosa el Govern no s’ha plantejat en el dia d’avui ampliar l’ús del certificat Covid a altres activitats ni noves mesures restrictives.

Segons la portaveu del Govern, «si no estem immersos en un forat negre i la rutina diària no està condicionada, no és perquè el coronavirus s’hagi debilitat, sinó per les vacunes i per la bona resposta generalitzada i la solidaritat col·lectiva».

«Vacunar-se contra la pandèmia és un exercici de responsabilitat i solidaritat col·lectiva», ha remarcat Plaja, que ha considerat «incomprensible que hi hagi qui dedica tants esforços a sembrar confusió, perquè les vacunes redueixen el risc de mort i hospitalització, ho diuen totes les evidències científiques».

La portaveu del Govern ha valorat que la primera setmana d’ús del certificat Covid per entrar en bars, restaurants, gimnasos i residències «en general ha transcorregut sense incidències remarcables», tot i que ha anunciat que reforçaran «les inspeccions aleatòries o a requeriment» amb més mossos d’esquadra i policies locals «per garantir que es faci un bon ús del certificat».

La vacunació dels nens

Respecte a l’acord de la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat d’ampliar la vacunació contra la Covid-19 a nens entre els 5 i els 11 anys, Plaja ha anunciat que Catalunya no demorarà aquesta vacunació i començarà pels nens d’11 anys i aniran baixant d’edat de manera progressiva, amb una logística que encara no s’ha determinat però que podria passar per la cita prèvia, com s’ha fet amb els més grans de 12 anys, ja que es tracta d’una vacuna no obligatòria.

«La logística la detallarem en els pròxims dies, però una vegada arribin les vacunes, el procés serà ràpid i no es demorarà», ha assegurat Plaja.

Notícies relacionades

La portaveu del Govern ha insistit que, tot i que de moment no hi ha noves mesures restrictives malgrat l’auge de l’epidèmia, és recomanable seguir amb l’ús de les mascaretes, les distàncies i la ventilació i que els sopars d’empresa de Nadal «siguin amb totes les mesures preventives possibles».

«El Govern no recomanarà que no es facin sopars de Nadal, però sí que recomanem evitar tots els riscos. Si es pot minimitzar el risc de contagi, sempre serà bo», ha conclòs Plaja.