Crisi habitacional

Mataró aplica el primer recàrrec de l’IBI per tenir una vivenda buida durant més de dos anys

  • S’han arxivat 23 procediments perquè les persones propietàries, al rebre el requeriment, han posat els immobles en el mercat de lloguer o en venda

Mataró aplica el primer recàrrec de l’IBI per tenir una vivenda buida durant més de dos anys

Ayuntamiento de Mataró

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El programa d’inspecció de vivendes buides i mal conservades que Mataró (Maresme) va iniciar a mitjans de juny amb la contractació d’un equip de set professionals «ha començat a donar fruits», celebren des del govern local. El consistori ha aplicat el primer recàrrec de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) per «vivenda buida».

Des de l’Ajuntament de Mataró expliquen que, en el primer trimestre de funcionament, s’han inspeccionat 4.344 vivendes de 527 edificis. Fruit d’aquestes inspeccions, s’han obert 479 diligències prèvies que han derivat en 62 procediments administratius (59 persones jurídiques i 3 persones físiques) per «situació anòmala de desocupació permanent».

Així, la major part d’aquests procediments estan en tramitació, però, com a novetat, ja s’ha produït la primera declaració d’utilització anòmala ferma que «no pot ser recorreguda», remarquen des de l’executiu mataroní. Per tant, és el primer expedient que permet aplicar el recàrrec de l’IBI del 50% a una vivenda buida declarada com a tal, un dels compromisos del Pla de Mandat 2019-2023.

Dels que ja s’han finalitzat n’hi ha per diferents motius: 23 s’han arxivat perquè les persones propietàries al rebre el requeriment els han posat en el mercat de lloguer o en venda després que portessin més de dos anys desocupats. També s’han captat 6 vivendes per al programai altres expedients estan en diferents moments del procés.

Aquesta nova línia de treball en matèria de disciplina i mobilització de vivendes buides, «vol reduir en un 4% el parc de vivendes desocupades de la ciutat per incidir en el mercat immobiliari i facilitar el dret a la vivenda a la ciutadania», apunten des de l’ajuntament.

Altres sancions

Pel que fa al programa també compta amb un règim sancionador que ha obert a 26 expedients: 21 per no facilitar la funció inspectora i 5 per incompliment del deure de conservació de les vivendes. Les sancions proposades en aquests expedients pugen a 401.000 euros, sancions que poden variar en funció de la restauració portada a terme per part del subjecte jurídic responsable.

Notícies relacionades

També s’han portat a terme 8 ordres d’execució per falta de conservació i 5 declaracions d’inhabilitat, en què han treballat conjuntament Vivenda, la policia local, Salut Pública, PUMSA i Llicències.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO