Educació

Famílies de Mataró demanen més grups de P3 per falta de places públiques als barris d’alta demanda

Educació diu que l’oferta en el conjunt de la ciutat és «suficient» i rebutja el criteri territorial

Famílies de Mataró demanen més grups de P3 per falta de places públiques als barris d’alta demanda
2
Es llegeix en minuts

Una trentena de famílies de Mataró (Maresme) demana a la Generalitat que ampliï l’oferta de grups de P3 davant la falta de places en barris d’alta demanda, com el Centre, l’Eixample i l’Havana. Una vegada finalitzada la preinscripció per al curs vinent, les famílies alerten que les dades revelen cert desequilibri territorial a la ciutat amb zones on «l’oferta de places d’escola pública no pot satisfer la demanda real de forma raonable».

Des dels Serveis Territorials d’Educació, no obstant, rebutgen el criteri territorial i asseguren que l’oferta de places en el conjunt de la ciutat és «suficient». La solució, assegura el Departament, és «apoderar» les escoles de la resta de barris «amb projectes educatius potents» per fer-les igualment atractives.

Malgrat el romanent de places que quedaran vacants en diferents barris de la ciutat, un grup d’una trentena de famílies ha dirigit un manifest a l’Ajuntament de Mataró i als Serveis Territorials d’Educació per garantir «que cap família que hagi sol·licitat escolaritzar el seu fill o filla en un centre públic ho hagi de fer en un centre concertat per falta de plaça escolar» en el seu barri.

«Totes les famílies que han optat només per escola pública tindran plaça i els que només ha optat per escola concertada també», responen els Serveis Territorials d’Educació. En molts casos, no obstant, les famílies alerten que hauran d’elegir una nova escola lluny de casa si volen fer-ho en un centre públic, i s’hauran de traslladar a barris on sí que hi ha places disponibles.

En aquest sentit, Educació replica que «també hi ha un nombre important de famílies que en segona o tercera opció han optat per un centre concertat» i, per tant, això els permetria triar un centre, tot i que no sigui públic, més a prop de casa. Amb tot, les famílies i els serveis territorials s’han emplaçat a una reunió la setmana vinent per compartir informació.

Debat sobre la zonificació escolar

Si el Departament no accedeix a ampliar les línies de P3 disponibles a la ciutat, les famílies reclamen a les administracions que programin noves jornades de portes obertes per poder conèixer els projectes de cada centre i que les famílies que es puguin veure afectades pel canvi de barri rebin ajudes per al transport o el servei de menjador.

Les famílies plantegen també l’obertura d’un «debat ciutadà» sobre la zonificació escolar. Actualment Mataró és zona única –qualsevol família pot elegir escola a qualsevol zona de la ciutat, visqui on visqui– i, davant l’actual situació, plantegen que es puguin establir «altres criteris de barem que prioritzessin la proximitat i la sostenibilitat derivada de la mobilitat».

Notícies relacionades

«La solució no passa per posar més centres educatius al centre sinó per apoderar la resta de centres de la ciutat amb projectes educatius potents i treballar en la lluita contra la segregació escolar. Aquesta és la línia en la qual estan treballant tots els centres de la ciutat», insisteix la direcció dels Serveis Territorials.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO