Epopeia transoceànica

Roger Boixet, el jove de Mataró que somia a creuar l’Atlàntic a vela i en solitari

  • L’esportista català s’ha marcat com a repte aquesta odissea perquè vol donar visibilitat a la síndrome 22q11 a escala internacional

  • Boixet, que va ser diagnosticat amb aquesta malaltia quan tenia 13 anys, busca ara finançament per poder portar a terme aquest repte majúscul

Roger Boixet, el jove de Mataró que somia a creuar l’Atlàntic a vela i en solitari
2
Es llegeix en minuts

«Per visibilitzar alguna cosa, s’ha de fer alguna cosa fora del normal» és la premissa sota la qual Roger Boixet, un jove de Mataró de 19 anys, aspira a creuar l’oceà Atlàntic en solitari en una regata de més de 4.000 milles nàutiques en la qual està prohibit l’ús del GPS i tenir assistència exterior. Boixet s’ha marcat com a repte aquesta epopeia transoceànica perquè vol donar visibilitat a la síndrome 22q11 a escala internacional i endinsar-se a través d’aquesta aventura majúscula al món de la vela oceànica per, no content amb el desafiament que suposa creuar l’Atlàntic, fer la volta al món en vela.

A Roger Boixet li van diagnosticar la síndrome 22q11, també coneguda com a síndrome de DiGeorge, quan tenia 13 anys. Es tracta d’una anomalia cromosòmica que causa un quadro clínic amb malformacions congènites, els trets característics de les quals inclouen defectes cardíacs, anomalies del paladar, dimorfisme facial o retard en el desenvolupament, i que té una prevalença d’una a cinc persones entre cada 10.000.

Segons explica el mateix Boixet, a ell l’afecta en l’oïda (porta audiòfons), en la concentració, en la força muscular i li provoca dislèxia i TDA. Així, actualment té un grau de discapacitat del 43%.

Des que era petit, la navegació en vela ha sigut un refugi i un lloc on s’ha sentit còmode Boixet, que també assenyala que ha passat per etapes complicades de socialització. D’aquesta manera, als 15 anys es va titular com a instructor de vela, moment en què va descobrir el Mini 6.50 (és a dir, de 6,5 metres d’eslora), l’embarcació amb què planeja creuar l’Atlàntic en solitari.

«És tanta la meva relació amb aquest medi, que un dels valors que intento dirigir als meus alumnes és el respecte pel mar, insistint en la necessitat de mantenir-lo net, i preservar l’ecosistema marí», relata Boixet.

A la recerca de finançament

No obstant, una gran força de voluntat no és suficient per poder participar en una Minitransat, el nom de la regata que aspira a realitzar Boixet, el principal objectiu del qual és ara trobar finançament per poder complir el seu somni, ja que només l’embarcació, encara adquirint-la de segona mà, suposa uns 40.000 euros. Una despesa que arriba a doblar-se al sumar-hi les de les diferents proves, assegurances i entrenaments que ha de pagar per a la preparació i l’accés a la Minitransat del 2023, quan Boixet pretén participar-hi.

Actualment, Boixet està buscant finançament, d’una banda, a través de la beca Where is the limit?, per a la qual necessita sumar unes 7.000 firmes, i, d’una altra, via empreses que patrocinin l’expedició i la preparació per a la Minitransat.

Notícies relacionades

Així, Boixet compta a aconseguir els recolzaments econòmics a finals d’estiu per, abans que acabi l’any, adquirir i preparar l’embarcació amb què portar a terme la seva pròpia odissea. Els dos anys següents seran per entrenar-se i realitzar les proves prèvies que s’exigeixen per poder participar en la regata.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Mataró