DELINQÜÈNCIA

Les detencions policials augmenten un 15% a Mataró

El conselller d'Interior, Miquel Buch, i l'alcalde de Mataró, David Bote, han presidit una reunió extraordinària de la Junta Local de Seguretat

Segons les dades de l'Ajuntament, el 2019 es van fer 200 actuacions relacionades amb ocupacions, 76 menys que l'any anterior

zentauroepp49101269 miquel buch190718121605

zentauroepp49101269 miquel buch190718121605 / Pol Sola

2
Es llegeix en minuts
EFE

La delinqüència ha augmentat un 4% l’últim any a la localitat barcelonina de Mataró, especialment els furts, mentre que les detencions policials han pujat un 15,1% i els fets resolts han crescut un 4,8%. Així ho ha revelat el conseller d’Interior, Miquel Buch, després de presidir juntament amb l’alcalde de Mataró, David Bote, una reunió extraordinària de la Junta Local de Seguretat, la primera que se celebra de forma exclusivament telemàtica.

«Hi ha hagut més detencions i més efectives perquè es resolen més casos», ha assegurat Buch, qui ha destacat el creixement de l’activitat policial i ha detallat que des de fa uns dies s’ha reforçat la presència d’efectius en el municipi, on els veïns han protagonitzat protestes contra ocupacions d’immobles.

«Tenim un reforç puntual per a la ciutat de Mataró», ha asseverat el conseller, que no ha precisat quants policies més patrullen però ha indicat que «el nombre d’efectius depèn de la realitat que van trobant».

Conseqüència de la pressió de Barcelona

Tal com ha explicat, la Junta Local de Seguretat s’ha reunit de forma extraordinària a petició de l’alcalde, que li ha traslladat la «preocupació» dels veïns, que es queixen del suposat augment de la delinqüència, impulsada –ha dit Bote– pel pla de xoc que es va llançar per combatre-la a Barcelona.

Segons l’alcalde, la pressió policial a la capital catalana ha comportat un «perjudici» a municipis de l’àrea metropolitana com Mataró, on en les últimes setmanes grups de veïns s’han manifestat per protestar contra les ocupacions il·legals que, denuncien, són l’arrel d’aquest brot de delinqüència.

Preguntat sobre això, en un primer moment l’alcalde ha evitat oferir dades sobre el nombre d’ocupacions a la ciutat o si aquestes s’han disparat i s’ha limitat a assenyalar que «les vivendes i locals ocupats que han estat en boca de tots en els últims dies estan en seguiment per part de la policia local».

76 actuacions per ocupació menys que l’any anterior

«Això posa de manifest la necessitat de dotar-nos d’eines legals per actuar amb més eficàcia contra aquest tipus de fets delictius», ha indicat abans de demanar un increment «permanent» d’efectius de Mossos a l’Àrea Bàsica Policial de Mataró.

Així mateix, en la línia del conseller, ha insistit en la necessitat d’impulsar canvis legislatius com la reforma del Codi Penal per penalitzar la multireincidència perquè, com ha lamentat Buch, en aquests moments «la llei no acompanya l’activitat policial» i la fa «menys efectiva».

Hores més tard, l’Ajuntament de Mataró sí que ha facilitat les xifres sobre el nombre d’ocupacions a la localitat: la Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local va fer durant el 2019 200 actuacions relacionades amb ocupacions, 76 menys que l’any anterior.

Reforços de cara a la temporada d’estiu

A més, el consistori ha avançat que en aquest 2020 ja s’han dut a terme 97 actuacions relacionades amb ocupacions a la ciutat, amb un repunt al maig amb 37 –el mateix mes del 2019 se’n van fer 21 i el 2018, 31– però que fa falta analitzar aquestes dades per veure quina relació tenen amb la Covid-19.

Notícies relacionades

Finalment, el conseller ha avançat que Interior «no tardarà» a fer una proposta sobre el desplegament de Mossos d’Esquadra de cara a la temporada d’estiu: «Intentarem fer una proposta que compti amb el recolzament i s’hagi treballat amb el món local [...] i tingui el mateix marc normatiu per a tothom per igual», ha asseverat.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA