FINAL DEL NIU A MATARÓ

Obren el niu de la platja de Mataró i en recuperen les últimes 15 tortugues

Del total de 173 ous de la posta n'han nascut 98: a la platja de Sant Simó han fet eclosió 73 i a les incubadores del CRAM 25 més.

tcnicos-del-crampress-siguen-recuperando-huevos-del-nido-hecho-por-la-tortuga-en-la-playa-de-sant-sim-de-matar-el-ejemplar-que-se-ve-en-el-vdeo / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, de la Fundació CRAM i l’especialista Elena Abella van decidir aquest dijous obrir el niu de tortuga babaua situat a la platja de Sant Simó de Mataró, on des dedilluns passat han nascut de forma natural 58 exemplars d’aquesta espècie protegida i en perill d’extinció.

Durant l’obertura del niu van néixer 15 tortugues més. Per tant, un total de 73 tortuguetes han nascut al niu dels 130 ous que hi havia, una quantitat sorprenentment alta, segons han assegurat els tècnics.

La resta d’ous de la posta, que va ser de 173 en total, es van traslladar al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) del Prat degut que la seva posició, massa pròxima a la superfície, els hauria impedir fer eclosió amb normalitat. D’aquests 40 que van ser transportats al CRAM, n’han sobreviscut 25 a les incubadores. 

Les 58 tortugues nascudes de forma natural han sigut alliberades al mar excepte una, que està en observació. Totes van començar a néixer dilluns passat i han anat sortint del niu fins a la matinada de dijous. Seguint el protocol, i tenint en compte tant l’amenaça de pluges importants com el fet que la posta era el doble del que és habitual, els tècnics han procedit a l’obertura del niu.

Així, han recollit les tortugues que no han pogut sortir pel seu propi esforç, els ous que no han fet eclosió, les closques dels que sí que s’han obert i altres restes genètiques que, una vegada analitzades, permetran aprofundir en l’estudi de l’espècie ‘Caretta caretta’.

Els 15 exemplars encara vius però que no havien pogut arribar a la superfície seran objecte d’un tractament veterinari a les instal·lacions del CRAM, que col·labora amb la DTES (Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat) en la protecció d’aquesta espècie, per comprovar-ne l’estat i intentar-ne la recuperació. Així mateix, s’ha traslladat al centre una tortuga que estava sortint de l’ou i 3 ous més per considerar les possibilitats d’incubació.

Tècnics, científics i voluntaris han analitzat els ous extrets durant l’obertura del niu / MARGA CRUZ (AJ. MATARÓ)

Una de les postes més abundants

La de Mataró representa una de les postes de tortuga babaua més abundants del Mediterrani occidental i és un cas molt valuós des del punt de vista científic, de conservació i d’educació ambiental. Del total de 173 ous que va pondre la tortuga el 15 de juny en aquest niu situat al costat d’un xiringuito, 133 es van deixar a la platja.

Tres ja estaven trencats i 130 van ser custodiats per un ampli dispositiu de voluntaris i tècnics, que han treballat en la guàrdia i cura del niu a tota hora, durant dia i nit.

Així, la primera eclosió es va produir dilluns, dia durant el qual en van néixer un total de 25, de dimarts a dimecres, 14 més, i de dimecres a dijous, 19. Amb l’extracció d’aquest dijous, de 15 més, i les 25 nascudes al CRAM, es confirma que el total de tortugues nascudes fins ara ascendeix a les 98 cries.

Amb l’obertura del niu acaba l’episodi de cria de l’espècie en aquest niu de Mataró, però es continuarà treballant en l’eclosió de tots els exemplars fèrtils que queden encara a les instal·lacions del CRAM.

GAIREBÉ UN CENTENAR DE TORTUGUES CARETTA CARETTA HAN NASCUT AQUESTA SETMANA A MATARÓ / MARGA CRUZ (AJ. MATARÓ)

Conservació de l’espècie

La tortuga babaua és una espècie marina present a les zones tropicals i temperades de tot el món. Acostuma a tornar a les platges on va néixer per fer la posta d’ous, tot i que també algunes femelles poden realitzar alguna posta ocasional en noves àrees.

A començaments d’any, un estudi publicat a la revista ‘Scientific Reports’ apuntava que protegir els llocs de nidificació esporàdica com aquests pot ser crucial en el Mediterrani occidental per conservar l’espècie en el futur.

A Mataró, les proves i exploracions fetes als exemplars que han sobreviscut indiquen que totes les cries estaven en bones condicions, una cosa que ha valorat molt positivament l’equip tècnic i científic que ha dut a terme el seguiment.

Tot i que en l’èxit de conservació de l’espècie el rol principal i prioritari és la conservació d’exemplars adults, el nou fenomen d’episodis de nidificació d’aquesta espècie a Catalunya–com el que hi ha hagut recentment a Premià de Mar–requereix una atenció igualment rigoros, ja que es tracta d’espècies legalment protegides i amenaçades.

Notícies relacionades

En l’operatiu de la posta a la platja de Sant Simó hi han treballat coordinadament el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, l’Ajuntament de Mataró i la Policia Local, així com membres del CRAM, el Cos d’Agents Rurals i un equip de ciutadans i ciutadanes voluntaris coordinats pel consistori, que van superar un curs de formació impartit pel DTES per a aquest cas en concret.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA