Festes locals

Un Robafaves sense cara és el protagonista del cartell de Les Santes 2018

El pintor mataroní Jordi Prat Pons, conegut per l'ús del collage, firma l'obra

Cartell de la festa major de Mataró, Les Santes 2018. 

Cartell de la festa major de Mataró, Les Santes 2018.  / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

S'ha presentat el cartell de Les Santes 2018, un dels episodis anuals que cada any genera més comentaris i polèmica a Mataró. En aquesta ocasió, Jordi Prats Pons, autor de l'obra, s'ha decantat per la imatge més emblemàtica de la festa major de la capital del Maresme: el gegant Robafaves. Però amb una particularitat, no té cara.

L'artista, que parteix de la tècnica del collage i barreja el concepte de quadre i de cartell, ha explicat que el "Robafaves és més que un gegant, és cada un de nosaltres i tots a la vegada” i en una imatge sense cara “tothom s'hi pot veure reflectit". De fet, feia trenta anys que, tot i ser el gegant més estimat de la ciutat, el Robafaves no protagonitzava en solitari el cartell de Les Santes.

Prat també ha explicat que ha utilitzat el color groc, molt recurrent en la seva obra, per transmetre l'alegria de la festa, el color de l'estiu i del cel de Les Santes. Ha volgut plasmar el moviment de Robafaves i el punt de vista dels ‘santers’ i ‘santeres’ quan comparteixen la festa al carrer, acompanyant la Família Robafaves.

Jordi Prat Pons és un pintor mataroní amb una llarga projecció internacional. El seu domini de la tècnica del collage l'ha portat a presentar la seva obra en nombroses galeries d'art de Catalunya, Espanya, França, Holanda, Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Argentina, Canadà o els Estats Units, on va residir durant uns anys. A Mataró la seva obra es pot veure a la Destil·leria (2016 i 2017) i a la Nau Guadí (2015), exposicions col·lectives.

Exposició fotogràfica

En la mateixa roda de premsa, la regidora de Cultura, Núria Moreno, també ha donat a conèixer el nom del fotògraf Manel Quirós, que serà l'encarregat de fer el seguiment fotogràfic de la Festa Major 2018 i exposar el seu projecte l'any 2019. Aquest mataroní expert en fotografia documental ha desenvolupat el seu treball en diversos països europeus, però també a Bolívia, Burkina Faso, Egipte, Índia, Bangladesh, Tailàndia i Cambodja.

Notícies relacionades

Tots dos artistes han sigut proposats per la Comissió d'Imatge de la Festa Major de Mataró, procediment qüestionat per diverses entitats que demanen des de fa anys una selecció de l'autor del cartell de Les Santes mitjançant concurs popular.

Més notícies de Mataró