MARXA ENRERE DEL GOVERN DEL PSC EN MINORIA

El govern de Mataró ara descarta situar l'antiga Biblioteca Popular a Can Xammar

Ciutadans, soci necessari per dur a terme la modificació urbanística que es requeria, aconsegueix que el govern situï com a prioritària la biblioteca dels barris del Nord

Aspecte de la plaça de la Muralla de Mataró, on el govern del PSC proposa situar la Biblioteca Popular, que actualment és a la plaça de l’Ajuntament. 

Aspecte de la plaça de la Muralla de Mataró, on el govern del PSC proposa situar la Biblioteca Popular, que actualment és a la plaça de l’Ajuntament.  / AJUNTAMENT DE MATARÓ

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

De proposar destinar 750.000 euros en el pressupost de 2018 per situar l'antiga Biblioteca Popular a Can XammarBiblioteca PopularCan Xammar a desestimar-ho perquè Ciutadans –de facto soci prioritari del govern en solitari del PSC- ho va demanar explícitament mentre exigia donar prioritat a la quarta biblioteca pública de la ciutat, a la zona de Molins/Torner.

Aquest és el recorregut efectuat pel govern municipal de Mataró en tan sols dos mesos, des del dia en què va presentar l'avantprojecte de pressupostos fins que divendres passat, arran de la negociació pressupostària amb Ciutadans, va haver de fer marxa enrere.

Els catorze vots necessaris en el ple municipal per dur a terme la necessària modificació de les volumetries de l'edifici de PUMSA a Can Xammar representaven -una vegada va quedar clar que Ciutadans no volia “ni parlar” de la proposta- un obstacle massa gran per a l'executiu de David Bote.

Aquest dilluns al matí, a la Comissió Informativa de Serveis Centrals, el regidor Juan Carlos Jerez ha donat a conèixer el canvi de criteri després que divendres Ciutadans es pengés la medalla –merescudament, sembla- de posar fi a aquest projecte estrella del govern socialista en minoria a través d'un comunicat de premsa.

I no només això, sinó que els d'Albert Rivera a Mataró –amb un paper reforçat després d'haver sigut el primer partit el 21-D en les autonòmiques- han aconseguit que a canvi del seu suport als comptes municipals per al 2018 –que s'aproven aquest dijous-  figurin cent mil euros per a l'“estudi o projecte de viabilitat” de la que seria la quarta biblioteca pública de la ciutat a la zona nord de la ciutat –amb el Triangle dels Molins com a possible emplaçament, com ja va confirmar la regidora Núria Moreno setmanes enrere. Una zona de la ciutat on Ciutadans obté uns grans resultats, sigui dit.  

Els 650.000 euros restants previstos en el pressupost es reencaminaran cap a la recerca d'un altre espai al centre de la ciutat per albergar equipaments administratius (150.000 euros), la compra d'una altra vivenda que passarà a formar part del parc de vivendes públiques (50.000 euros), una provisió per aplicar el Pla de mobilitat que no arriba mai (130.000 euros) i a injectar una mica més de líquid a una àrea crucial com Promoció de Ciutat.

Jerez: “Ara mateix situar la biblioteca a Can Xammar no és viable”

El regidor de Serveis Centrals del PSC, Juan Carlos Jerez, ha assegurat que encara que la idea salti del pressupost del 2018 en cap cas significa que es descarti per complet: “No ho descartem en un futur però ara mateix no és viable i la prioritat és complir el compromís amb la Fundació Iluro i fer tant com sigui possible perquè no hagi de tancar la Biblioteca Popular”.

Llavors, ¿per què es va posar aquesta proposta sobre la taula fa dos mesos? Juan Carlos Jerez assegura que les prospeccions inicials sobre el terreny feien pensar que seria més fàcil del que finalment ha resultat: “Des de la Diputació ens diuen que l'espai els agrada molt però després de mirar-ho detingudament, només hi ha 1.100 metres quadrats disponibles i les seves normes de biblioteques de proximitat n'exigeixen 1.400. Ens en falten 300 per arribar a l'estàndard”.  

O sigui: admet que hi va haver falta de previsió a l'hora de llançar la proposta. Jerez també admet que plantejar, a un any i poc de les eleccions, una proposta que implicaria obres durant 22 o 29 mesos… simplement “no és possible”. “Segueix sent una bona idea –en privat molts grups ens ho admeten- però ara mateix no és viable”, argumenta.

De totes maneres, el regidor de Serveis Centrals es mostra satisfet d'haver obert el debat sobre la qualitat del servei de l'OFIAC en relació amb l'espai que ocupa actualment: “Hem posat a l'agenda la necessitat de ressituar el servei d'Atenció Ciutadana tal com requereix una ciutat com la nostra, que és la vuitena de Catalunya”.

La Biblioteca Popular seguirà a la plaça de l’Ajuntament

Així doncs, als plans respecte com integrar la biblioteca de la Fundació Iluro a la xarxa de biblioteques municipals –i per tant de la Diputació- no se li sumarà un canvi d'emplaçament i com a tercera biblioteca pública de la ciutat es mantindrà a l'antic edifici central de Caixa Laietana a la plaça de l’Ajuntament.

Notícies relacionades

De moment, doncs, tot i que tothom sap que no és el lloc idoni i que no pot ser el definitiu perquè no compleix amb les exigències de la Diputació respecte com ha de ser una biblioteca, l'equipament actual seguirà desenvolupament aquesta fi.

Més notícies de Mataró