Els rocafondencs segueixen esperant 4 setmanes perquè els atengui un metge

La Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública Mataró-Maresme convoca aquest cap de setmana diferents actes amb motiu del Dia Internacional de la Salut

Tenaços 8 Veïns de Mataró dormen al CAP Rocafonda, dimarts passat a la nit.

Tenaços 8 Veïns de Mataró dormen al CAP Rocafonda, dimarts passat a la nit. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
X.P.S / MATARÓ

“Al Centre d'Atenció Primària de Rocafonda falten2 metges, 2 infermeres, una administrativa, més hores per a la neteja, que les han tret, i més hores per a les mediadores socials que vam aconseguir fa 3 anys”, reclama Laura Fusté, portaveu de l'Assemblea Veïnal de Salut de Rocafonda.

Aquest moviment veïnal ha augmentat la seva activitat els últims mesos després de les fortes mobilitzacions de fa 3 anys, quan van aconseguir que els dos metges que anaven a treure es mantinguessin al centre.

Durant aquest temps s'han fet taules triangulars entre veïns, personal del CAP i directius, i han “aconseguit sempre visites al metge de capçalera a una setmana vista”, exposa Fusté.

A partir del novembre, segons la portaveu de l'Assemblea Veïnal de Salut de Rocafonda, “el temps d'espera es va allargar sis setmanes, ara estem a quatre setmanes, fet igualment inexcusable. El personal del CAP està esgotat i fa més visites de les que pot”.

Abans de les jornades de dissabte, aquest col·lectiu ha convocat una assemblea informativa divendres a les 19 h davant de Can Noé.

JORNADES PER LA SANITAT PÚBLICA

Sota el lema 'Prou mercantilització dels nostres drets. La nostra salut no és un negoci', la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme convoca unes jornades el dissabte 8 d'abril amb motiu del Dia Internacional de la Salut.

Les jornades, que tindran lloc a la plaça de Santa Anna, posaran especial èmfasi a la situació de la salut pública a Mataró.

Posarà en relleu les demandes veïnals respecte al Centre d'Atenció Primària de Rocafonda o la situació de l'Hospital de Mataró, suspès d'autonomia per la Generalitat des del 2015, i l'Hospital sociosanitari de Sant Jaume.

Des de la Coordinadora també es vol posar especial atenció al paper que juga el Consorci Sanirari del Maresme, del qual consideren que “no és l'eina adequada per gestionar un servei públic que ha de garantir l'accés universal, públic i de qualitat a l'atenció sanitària”.

Entre els diferents actes, destaca la taula rodona 'Les lluites en defensa de la sanitat pública a Mataró', amb membres de l'Assemblea Veïnal de Salut de Rocafonda i de la mateixa Coordinadora.

També es presentarà el llibre 'Com comercien amb la teva salut' de la infermera i col·laboradora del Grup de Recerca en Desigualtats a la Salut de la Universitat Pompeu Fabra, Anna Martínez.

Una altra taula rodona, amb el títol 'Sanitat pública 100%, per un altre model de salut', serà l'encarregada de tancar la jornada abans de la lectura del manifest.

LES DEMANDES DELS TREBALLADORS DE L'HOSPITAL

Per part del Comitè d'Empresa de l'Hospital, les últimes setmanes s'ha expressat la necessitat d'una intervenció econòmica important per suplir múltiples carències i la necessitat de personal mèdic.

“En aquests moments estem intervinguts, això genera que no puguem contractar gent nova malgrat que hàgim passat de 100 mil a més de 200 mil habitants, amb un augment d'edat important”, denuncia Xose López, membre del comitè d'empresa de l'hospital i portaveu de la CATAC.

López afegeix que fa prop d'un any i mig “vam enviar una carta a la direcció en la qual dèiem que no ens podíem fer càrrec de certs errors a causa de la sobrecàrrega de l'hospital” i detalla com en l'actualitat les urgències “estan plenes de gom a gom tot el dia, amb dues o tres persones ocupant un mateix box i gent als passadissos”.

Notícies relacionades

Preguntat per possibles solucions a la situació de l'Hospital de Mataró, López considera que són necessàries “aportacions econòmiques i renovar el material. Quan no s'espatlla una màquina, ho fa una altra”.

Més notícies de Mataró