L’esquerra podria aconseguir la victòria i Ayuso acaricia l’absoluta amb Vox

El CIS torna a augurar un empat entre esquerra i dreta en les eleccions del 4-M

  • L’estudi de Tezanos atorga al PSOE, Més Madrid i Unides Podem entre 67 i 73 escons, i al PP i Vox, entre 65 i 69 diputats

  • Ciutadans desapareix de l’Assemblea regional i es queda a les portes del 5% necessari per obtenir representació

El CIS torna a augurar un empat entre esquerra i dreta en les eleccions del 4-M
7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ja en la recta final de les eleccions madrilenyes del 4 de maig hi ha una dada que sembla incontrovertible: Isabel Díaz Ayuso guanyarà, i amb moltíssim marge. El consens a les enquestes indica que la suma de la dreta aconseguirà sense problemes la majoria absoluta, fixada en 69 escons, però se’n separa, novament, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). L’organisme dirigit per José Félix Tezanos dibuixa un escenari més ajustat. Un empat entre els dos blocs, entre l’esquerra del PSOE, Més Madrid i Unides Podem i la dreta del PP i Vox, perquè Ciutadans desapareix de l’Assemblea regional. Qualsevol dels dos principals candidats, l’aspirant popular i presidenta de la Comunitat de Madrid, i el socialista Ángel Gabilondo tenen possibilitats. Tots dos podrien governar i arribar, amb els seus socis naturals, al llindar dels 69 parlamentaris. El CIS fins i tot concedeix més probabilitats de victòria al bloc progressista, a l’augurar que pot aconseguir entre 67 i 73 escons, mentre que el PP i la ultradreta es mouen en la forquilla de 65-69 diputats.

El centre públic ha publicat aquest dijous el pols de les preferències dels madrilenys amb una enquesta preelectoral urgent sobre els comicis autonòmics del 4 de maig. Sondeig que es coneix hores després del primer i únic debat electoral entre els sis candidats, organitzat per Telemadrid i retransmès simultàniament per La 1 i La Sexta. És el que el CIS anomena «enquesta flaix», format que ja va estrenar per sorpresa per a les eleccions catalanes del 14 de febrer i que es va aproximar als resultats de les urnes. L’estimació coneguda aquest dijous parteix de 2.304 entrevistes, realitzades entre el 19 i el 20 d’abril.

Segons l’enquesta, el PP aconseguiria un 36,7% dels vots i entre 54 i 56 escons –davant el 22,23% i les 30 actes aconseguides el 2019–. Ayuso recuperaria per als populars la primera plaça de l’Assemblea, dada que cap sondeig discuteix. L’aspirant popular treu diversos punts d’avantatge al seu directe rival, Ángel Gabilondo, que obtindria el 23,4% i entre 34 i 36 diputats. Fa dos anys, el cap de cartell del PSOE-M va vèncer en els comicis autonòmics –era la primera victòria per al seu partit des del 1987 en unes regionals–, i es va adjudicar el 27,31% dels sufragis i 37 escons. El CIS certifica la baixada dels socialistes en vots i escons (per a aquest 4-M s’elegeixen 136 seients, quatre més que el 2019, per l’increment de la població), però és més suau que la que assenyalen altres enquestes. Igual que el creixement d’Ayuso, tot i que aclaparador, és menys pronunciat que en altres estudis privats.

La tercera força ja no és Ciutadans, que es queda amb un 4,6%, per sota del 5% necessari per obtenir representació. Els taronges, amb Edmundo Bal de número u, perden els 26 seients que va conquerir Ignacio Aguado fa dos anys. Ara la tercera plaça l’ocuparia Més Madrid, que puja respecte al 2019. Una tendència que sí que casa amb la de la resta de sondejos, que pinten la candidata del partit d’Íñigo Errejón, la metge Mónica García, en ascens. Rebria el 15,1% dels sufragis i entre 22 i 24 diputats (va aconseguir un 14,69% i 20 actes en la convocatòria anterior, en què va debutar).

Vox, amb Rocío Monasterio, que repeteix, amb prou feines experimenta canvis respecte al 2019: si llavors va tenir un 8,88% i 12 seients, ara tindria un 8,2% i entre 11 i 13 diputats. L’última força a l’Assemblea, com ja va pasasr, seria Unides Podem. Pablo Iglesias millora els resultats de fa dos anys, tot i que tampoc brilla: aconseguiria el 8,4% dels vots i entre 11 i 13 actes. En els comicis anteriors, a punt va estar la seva formació de quedar-se fora de la Cambra, ja que va rebre el 5,62% de les paperetes i 7 escons. Respecte a l’estudi que el CIS va publicar el 5 d’abril, es reflecteix un lleuger descens del PP i PSOE i un creixement de Més Madrid i Vox. Monasterio, de fet, superava per poc el 5% en el sondeig anterior i ara ja se situaria per sobre del 8%, mentre García repeteix les 20 actes que va firmar Errejón el 2019.

Alta mobilització

A diferència d’aquesta enquesta preelectoral de principi de mes, el CIS prefereix projectar una estimació amb forquilles d’escons. Això fa que en el tram més baix els dos blocs es quedin a les portes de la meta dels 69 parlamentaris. És a dir, que esquerra i dreta tenen opcions de governar i la victòria, per tant, està disputada. La competició es resoldria per molt pocs vots. Gabilondo, García i Iglesias podrien sumar entre 67 i 73 escons, i Ayuso i Monasterio, entre 65 i 69.

El sondeig flaix deixa altres dades interessants. En primer lloc, un interès acusat per aquestes eleccions entre els madrilenys: un 54,3% confessa que està seguint les notícies i temes relacionats amb el 4-M. De fet, es presumeix una gran mobilització, ja que en l’escala del 0 –l’enquestat no anirà a votar– al 10 –anirà amb tota seguretat a les urnes– la mitjana és del 9,2. La dreta és la que està més convençuda de participar en el 4-M: més del 90% dels electors del PP i Vox apunten que aniran al seu col·legi electoral sense dubtar, tot i que creix la mobilització dels partits de l’esquerra: hi aniran el 85,3% dels simpatitzants del PSOE, el 89,7% dels d’UP i el 82,8% dels de Més Madrid. A més, el 59,2% apunten que la situació actual de la pandèmia influirà poc o gens en el seu vot. El 69,6% creuen que guanyarà el PP les eleccions i el 32,8% prefereixen que venci Ayuso, per un 22,9% que assenyalen el PSOE.

Document

Els candidats més desconeguts són Mónica García –no li posen cara el 31,6%– i Edmundo Bal –no el situen el 28,4%–. Però a la taula de valoracions, els que treuen més bona nota són Gabilondo (els sondejats li assignen un 5,6 de nota mitjana) i l’aspirant de Més Madrid (5,3). Però també queda per sobre de l’aprovat, amb un 5,1, la presidenta regional i candidata del PP. El cap de cartell de Cs rep un 4,1 i Monasterio, un 3,3. El més mal qualificat és Iglesias, amb un 3,1. Fins a un 37,8% vol que Ayuso repeteixi com a cap de l’Executiu autonòmic, i un 23,8% desitjaria situar Gabilondo a la Puerta del Sol.

L’enquesta confirma la bona acceptació de la presidenta de la Comunitat de Madrid en l’espectre de la dreta. Així, els que van votar el PP en les eleccions regionals del 2019 li posen un 8,7, la mateixa nota que li assignen els que van elegir Monasterio. Els que van apostar per Ciutadans li adjudiquen un 6,7. És a dir, Ayuso està més ben vista pels que van confiar en els taronges i en la formació ultra i té una nota millor que la que obtenen Bal i Monasterio entre la seva gent (5,6 i 8,1).

Debilitat de Cs

Notícies relacionades

A García, els seus fidels li posen un 7,6, i els que van preferir UP fa dos anys, un 7,4, i els que van assenyalar el PSOE, un 6,6. Notes que revelen la simpatia que produeix l’aspirant del partit d’Errejón en el votant progressista. Gabilondo rep una qualificació del 7,6 de l’electorat socialista, però és més baixa (6,1 i 6) la puntuació que li donen els que van votar Més Madrid i Unides Podem el 2019. Iglesias té una nota de 7,2 entre els seus votants, però amb prou feines arriba al 5 quan es pregunta als electors de Més Madrid i a un 3,8 quan s’inquireix els del PSOE.

Si s’analitza la transferència de vot, es veu que el partit més feble és Cs. Literalment, es dessagna. Només el 8,3% dels que van elegir la papereta taronja el 2019 volen ara Bal i, mentre que el 51,1% s’escapa al PP, un 3,3% se’n va a Vox i un altre 3,3%, al PSOE. Ayuso manté el 77,1% dels seus feligresos. Gabilondo té amarrat el 47,9%, però un 12,2% se li escapa a Més Madrid i un altre 2,5% a Podem. Monasterio reté el 49,2% de la seva gent, però un 36,4% marxa amb els populars.