Debat dels comicis del 4-M

L’esquerra s’uneix i aparca les seves diferències per pressionar Ayuso

  • El PSOE, Podem i Més Madrid arremeten contra la presidenta per les pèssimes dades de contagis i morts

  • La candidata del PP defensa la seva gestió i responsabilitza de tot el Govern central 

L’esquerra s’uneix i aparca les seves diferències per pressionar Ayuso
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els debats solen moure poc vot, i menys encara quan se celebren a molta distància temporal de la cita amb les urnes, però el celebrat aquest dimecres entre els candidats a la Comunitat de Madrid va servir per clarificar el terreny de joc de les eleccions del pròxim 4 de maig. Amb Isabel Díaz Ayuso disparada a les enquestes, participant en aquesta cita televisiva de mala gana, els tres partits d’esquerra es van unir sense fissures, aparcant pel camí les seves diferències, per pressionar la candidata del PP i presidenta en funcions, una dirigent a la qual, fins ara, res, ni tan sols les seves sonores relliscades, sembla fer efecte. Ayuso va reaccionar al principi intentant elevar-se per sobre dels seus contrincants, però al cap de poc temps va començar a recórrer a les desqualificacions. Mentrestant, els seus socis potencials, Vox i Cs, amb prou feines la van criticar, centrats a atacar l’esquerra i atacar-se entre ells, en la seva disputa per qui pactarà amb el PP després dels comicis.

Ángel Gabilondo (PSOE), Mónica García (Més Madrid) i Pablo Iglesias (Unides Podem) no van deixar de llançar-se capes entre si. La seva estratègia va ser molt similar: erosionar Ayuso a través de les pèssimes dades de l’autonomia en contagis, ingressos hospitalaris i morts durant la pandèmia. Hi va haver moments vibrants.  

«¿Pot dir-me quants morts hi ha hagut a Madrid?», va preguntar Iglesias.

«20.000» va contestar Ayuso. 

«¿Vostè pot dir en quina altra comunitat hi ha hagut tants morts? No somrigui. Hi ha autonomies del PP que no tenen aquestes xifres», va insistir Iglesias. 

Ayuso, fins aleshores una mica absent, sense arriscar perquè era qui més s’exposava al partir com a clara favorita, va canviar aquí d’actitud. «Somric perquè és vostè un personatge, algú que dona les dades i només utilitza el dolor de les famílies. És vostè una pantomima, el més mesquí que hi ha en política», va dir. També va carregar contra Gabilondo, deixant clar que si d’ella depèn, l’aspirant socialista no serà defensor del poble, un càrrec que estava cridat a ocupar abans de l’avanç electoral.

«Les dades no es donen, es posen a sobre de la taula», va corregir García a Ayuso, fent gala de la seva experiència com a metge. Gabilondo va anar pel mateix camí. «Les dades són dolentes, no se’ls ha de donar més voltes», va assenyalar el candidat socialista, la tesi principal del qual és que l’ocorregut a Madrid amb el coronavirus només obeïa a un motiu: la «ideologia» d’Ayuso.  

¿Pot aquesta estratègia canviar en alguna cosa el desenllaç electoral? D’acord amb l’ocorregut fins ara, i segons el que repeteixen les enquestes, sembla poc probable. Però l’esquerra considera que és la via per despertar el seu electorat, molt menys mobilitzat que el de la dreta. Sobretot, el del PP.

Les cues de la gana 

Ayuso es va veure molt pressionada pels tres candidats de l’esquerra en els dos blocs del debat en el qual es va abordar la crisi sanitària i també en el que es va destinar a abordar les polítiques socials. La candidata del PP, que va qualificar aquest cap de setmana de «mantinguts» i «subvencionats» els integrants de les cues de la gana, va escoltar Gabilondo com recordava aquestes paraules. «A mi no m’avergonyeix que siguin a la cua, m’avergonyeix que la senyora Ayuso hagi dit això», va etzibar l’aspirant socialista. 

Iglesias, en aquesta aliança de les esquerres que va sobrevolar tot el debat, va continuar amb la batalla ideològica a les dretes i va interpel·lar Monasterio per l’ús de la immigració que fa Vox. La dirigent ultra ja havia fet una referència al suposat perill per a la societat dels menors estrangers no acompanyats (‘menes’) en la seva primera intervenció del debat. Iglesias va iniciar el seu torn en el bloc social assenyalant-la: «El que vostès defensen no té cabuda en la democràcia. Algú ho ha de dir, fan vostès propaganda filonazi». Fins i tot Ayuso, en el seu torn, va recordar a la candidata de Vox que la competència en aquest assumpte és del Govern central i del Ministeri de l’Interior, i que la Comunitat de Madrid té l’obligació d’integrar-los a la societat.  

El futur de Cs

Bal, al qual les enquestes el donen fora de l’Assemblea de Madrid, ja que es necessiten un mínim de 5% de les paperetes per entrar, va intentar fer-se valer i vendre’s al votant de dretes i de centre. 

Notícies relacionades

I Pedro Sánchez, que durant la llarga precampanya semblava el veritable candidat del PSOE, no va aparèixer fins a l’últim tram, quan Ayuso el va esmentar per responsabilitzar-se dels errors en la gestió de la pandèmia i en les mesures per fer front a la crisi. També el va acusar d’intentar «enderrocar-la» amb una moció de censura a Madrid. 

Iglesias i Gabilondo només van xocar breument quan van abordar el model fiscal i el candidat de Podem li va inquirir sobre la necessitat que els que més guanyen aportin més a les arques públiques. El socialista, que havia arrencat la precampanya, fa un mes, comprometent-se a no pactar amb Iglesias, va acabar dient: «Pablo, tenim 12 dies per guanyar les eleccions».