Remodelació del Govern central

Iceta i Darias prometen avui els nous càrrecs davant el Rei

  • Després de la cerimònia es produirà l’intercanvi de carteres amb els actuals responsables

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, i la nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, prometran els càrrecs davant el rei Felip VI en un acte a les 09.00 hores d’aquest dimecres al palau de la Zarzuela. En presència també del president del Govern, Pedro Sánchez, Iceta i Darias assumiran les noves funcions després de ser nomenats per Sánchez en un retoc de l’Executiu provocat per la sortida de Salvador Illa, que ha deixat la cartera de Sanitat per ser candidat del PSC a les eleccions catalanes del 14 de febrer.

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat els nomenaments com a pas previ a l’acte de jura de presa de possessió. Després de la cerimònia amb el Rei, Iceta i Darias es dirigiran als respectius ministeris, on tindrà lloc el traspàs de carteres. Primer Darias entregarà a Iceta la cartera de Política Territorial (11.00 hores), i dues hores més tard, la nova responsable de Sanitat prendrà el testimoni de mans d’Illa.

Perfils de consens

És el primer retoc que Sánchez emprèn en el Govern de coalició del PSOE i Unides Podem des que va començar aquesta etapa fa un any. «Els nous ministres coneixen molt bé els àmbits en els quals desenvoluparan les seves tasques. Els avala la seva experiència i les seves qualitats», va assenyalar Sánchez al donar compte dels canvis. El president va destacar la participació de Darias en el «dia a dia de la gestió de la pandèmia amb les autonomies i les qualitats d’Iceta per a una cartera que ja va ser dirigida per Meritxell Batet, també del PSC. «És una persona que construeix consensos», va dir, una qualitat «imprescindible» en un «Estat en el qual la cogovernança ha arribat per quedar-se». Sobretot davant la Covid, ja que la sanitat està «en mans» de les comunitats. Les últimes setmanes han estat marcades per les diferències entre el Govern central i els territoris, que reclamen mesures més estrictes, i el líder del PSC arriba també per intentar tornar a l’acord. Menys de 20 dies abans dels comicis a Catalunya, Sánchez es va esforçar, com tot el Govern, a fer costat a Illa, enaltint la seva «capacitat de diàleg» i «respecte».

Notícies relacionades

Als dos ministres els espera treball. Iceta haurà de dirigir la relació amb les comunitats autònomes. Especialment amb Catalunya. Si l’independentisme torna a aconseguir majoria el 14-F i manté la Generalitat, el nou ministre, amb un perfil molt més polític que Darias, haurà de reiniciar la «taula de diàleg» amb el Govern, pactada amb ERC a canvi de la seva abstenció en la investidura de Sánchez i aparcada en els últims mesos a causa de la pandèmia i la inestabilitat política a Catalunya. Però si al final es compleixen les expectatives dels socialistes i Illa aconsegueix convertir-se en president, possibilitat que ara mateix sembla difícil a causa del complex escenari de pactes després dels comicis, l’organisme no es reactivarà de la mateixa manera.

Per la seva banda, Darias arriba a Sanitat en un moment especialment complicat: en plena tercera onada, amb els contagis batent rècords, les comunitats autònomes demanant al Govern que es mogui i el repartiment de vacunes sotmès a alts i baixos pels problemes de les farmacèutiques. Però la nova ministra de Sanitat tampoc arriba a aquesta cartera com una completa principiant. Ja fa un any que treballa en el Govern. Des del seu antic departament, ha participat amb Illa en el Consell Interterritorial que reuneix l’Executiu i les comunitats autònomes per intentar pactar mesures contra el virus.