Debat públic

Les administracions o els ciutadans: qui ha de treure la neu de Madrid

  • Almeida i Ayuso van fer peticions als veïns, mentre el Govern va criticar Casado per agafar la pala «una estoneta»

  • Els madrilenys no tenen l’obligació de netejar els seus carrers, segons una sentència del Suprem

Les administracions o els ciutadans: qui ha de treure la neu de Madrid
4
Es llegeix en minuts

El ‘Filomena’ ha congelat Madrid, una capital europea que s’ha vist sepultada per la neu primer i immobilitzada pel glaç després. Una setmana després de la gran nevada, el centre de l’urbs encara mostra els senyals d’aquest caos circulatori, amb runa de gel ocultant part de l’asfalt a les principals avingudes. Als carrers secundaris i els barris allunyats, la situació és –directament– dantesca, impedint el normal acompliment de la vida dels veïns.

Tant la presidenta de la Comunitat, fa diversos dies que Isabel Díaz Ayuso, com l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida, fan crides a la ciutadania per treure les seves pales i netejar els carrers. «Demanem la col·laboració de les comunitats de veïns perquè vagin netejant les rampes d’accés dels garatges i dels portals, ja que en les pròximes hores aquesta neu pot convertir-se en glaç», deia Díaz Ayuso, mentre que l’Ajuntament difonia llistes d’instal·lacions municipals on «les comunitats de veïns» poden acudir a recollir gratuïtament sacs de sal.

Mentrestant, la solidaritat calava als barris i molts sortien a retirar neu davant els problemes assistencials de les administracions. No obstant, la jurisprudència estableix que els veïns de Madrid no estan obligats a retirar la neu, ja que el consistori és el competent per a la neteja viària de la capital.

El debat ha pres des del primer moment, quan el líder del PP, Pablo Casado, va agafar la pala per retirar neu «una estoneta», segons el ministre José Luis Ábalos. La discussió sobre si aquesta responsabilitat ha de recaure en les Administracions Públiques o dependre de la bonhomia ciutadana, està servida. En qualsevol cas, els madrilenys no hi estan obligats. Així ho va establir el Tribunal Suprem en una sentència dictada el 2012 en què estimava un recurs interposat per l’Ajuntament de Madrid contra la sentència d’instància dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en relació amb l’Ordenança de Neteja dels Espais Publicos i Gestió de Residus aprovada pel Ple de Madrid el 27 de febrer de 2009, dictada quan Alberto Ruiz-Gallardón estava al capdavant del Consistori de la capital.

El TSJM va anul·lar els articles 10, 76 i 78.3º de l’esmentada Ordenança per no anar d’acord amb l’ordenament jurídic. L’article 10.2 disposava que en el cas de neu, els residents que «habitin en finques urbanes i els que tinguin a càrrec seu la neteja d’edificis públics i establiments de tota índole, col·laboraran en la neteja de gel i neu de les voreres en la longitud corresponent a la seva façana, i en una amplada mínima de dos metres, si la vorera és més ample».

En el cas de la sentència del Suprem, es va mantenir la nul·litat de l’article 10 relatiu a la participació ciutadana en la retirada de la neu i el glaç de les voreres. Els magistrats recordaven en la seva sentència que l’Ajuntament de Madrid «ostenta la competència en matèria de recollida, transport, selecció, avaluació, i, en el seu cas, eliminació dels residus urbans municipals».

Al·ludien a l’article 3.1 de l’OLGR que estableix que l’«Ajuntament de Madrid és competent per a la neteja de les vies i espais públics i per a la gestió i el tractament dels residus urbans omunicipales generats i dipositats al municipi en la manera com s’estableix en la present ordenança i en els termes previstos en la legislació de residus estatal i autonòmica i en la legislació de règim local».

Notícies relacionades

A més, assenyalaven en la seva sentència que la participació ciutadana en la neteja de la neu i el gel no es pot entendre «com la integració d’un deure de col·laboració que no conté cap nota de voluntarietat, sinó d’activitat coactiva i exigible per a aquells que visquin o exerceixin activitats o serveis en voreres d’unes determinades característiques recollides en el precepte».

També afegia la sentència que el consistori madrileny estarà «habilitat, en ús de les seves competències, per iniciar expedient sancionador contra la comunitat de propietaris així com adopció de mesures cautelars, de restauració o execució subsidiària en aquells supòsits en els quals la neteja de les zones comunes de la Comunitat afecti els espais públics tal com resulta definit a l’article 8 de l’ordenança i, tenint en compte que segons l’article 11 es refereix a zones particulars però que afecten o són espai públic».