LA MÉS LLARGA EN 20 ANYS

L’onada de fred seguirà fins a mitjans de la setmana vinent

L’onada de fred seguirà fins a mitjans de la setmana vinent
4
Es llegeix en minuts

L’onada de fred que va començar el 5 de gener passat i que havia d’acabar aquest dijous es prolongarà fins al pròxim dimecres, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) que avisa que les temperatures mínimes seguiran entorn dels -20 ºC a les mateixes zones del centre i l’est peninsular.

El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, ha explicat que aquesta es podria convertir en la segona onada de fred més duradora d’aquest segle, després de la que es va registrar el desembre del 2001. «La cobertura de neu persisteix, l’ambient segueix molt estable, amb cel espaiós i els vents estan en calma, fet que provocarà gelades molt fortes, per la qual cosa ampliem l’avís per onada de fred almenys fins dilluns», ha resumit.

A més, tot i que ja menors, les gelades no se n’aniran fins dimecres quan arribi una borrasca atlàntica, amb humitat i vent més temperat. El portaveu preveu que el cap de setmana i dilluns la situació sigui similar a la d’aquests dies ja que l’anticicló persisteix sobre la Península, la qual cosa continuarà estabilitzant el temps i provocarà el fenomen d’inversió tèrmica que comporta que el fred es quedi a les zones més baixes, de manera que podrà fer més fred en zones de valls i als dos altiplans que en àrees de muntanya.

Així mateix, Del Campo remarca que aquest fenomen afavoreix un empitjorament de la qualitat de l’aire, ja que les partícules contaminants es queden també estancades a la capa més baixa i això fa que els ciutadans es quedin dins d’aquesta massa d’aire amb més contaminació, com si fossin dins d’una bombolla o una esponja. Les gelades continuaran sent molt fortes al centre, a Madrid, sobretot a l’est, a Toledo, est i sud de Castella-la Manxa, sud d’Aragó i ibèrica saragossana, així com a l’est de Castella i Lleó, en particular a Sòria i Segòvia on les mínimes repetiran les temperatures de -10 a -15 ºC i a la zona de Guadalajara o Terol, en punts de l’àrea de Molina de Aragón o de Bello es podrà arribar un dia més als -15 i -20ºC.

Massa d’aire des del centre d’Europa

«Divendres i dissabte encara tindran matinades més fredes que avui tot i que no s’arribarà al dia més fred, que va ser el 12 de gener», ha puntualitzat el portaveu que explica que la situació s’aguditza perquè entrarà una massa d’aire fred procedent del nord del continent europeu que és fred i sec i que contribuirà que descendeixin les temperatures. «Tornarem als -20 ºC en zones de Terol i Guadalajara; al rang dels -10 a -15 ºC a l’est de Madrid i tindran entre -5 i -10 ºC a la zones de l’interior no cobertes de neu. Semblava que el fred se n’anava, però persisteix i en alguns punts es podran superar puntualment els -20 ºC», exposa Del Campo que afegeix que a la vall de l’Ebre, per la seva banda, es lliuraran de les gelades intenses pel vent cerç.

L’Aemet podria donar per finalitzada l’onada de fred dimecres, amb l’arribada d’un front atlàntic, impulsat per vents de l’oest que són humits i temperats. «El temps canviarà radicalment», ha pronosticat el portaveu de l’Aemet que avança que sobretot plourà en la meitat oest. Aquesta situació contribuirà al desglaç, però assenyala que on més plourà és en la meitat oest i ja dijous les pluges arribaran a la meitat est, que és on més neu hi ha, per la qual cosa confia que aquest desglaç sigui més gradual. Amb les pluges pujaran les temperatures de manera que entre dimarts i dimecres les mínimes pujaran entre 5 i 10 graus centígrads en bona part del centre i l’oest, així que desapareixerien les gelades.

Notícies relacionades

El portaveu ha explicat que aquest episodi de fred que va començar el 5 de gener, acumula ja 9 dies de durada i assegura que «en els últims deu anys no hi ha hagut cap episodi fred semblant». Referent a això, ha recordat que l’any passat no hi va haver cap onada de fred mentre que el 2019 hi va haver dues onades de fred. Segons els registres de l’Aemet, no es produïa una onada de fred de 8 dies des de l’any 2012 i «probablement» es converteixi en l’onada de fred més llarga fins a la data en aquest segle XXI, després de la del desembre del 2009 que es va prolongar durant 17 dies. «De moment fa vuit dies que dura i probablement aquesta durarà almenys 15 jornades», compara. En definitiva, aquesta seria «amb molta probabilitat la segona més intensa i duradora des del 2001» i encara queda per confirmar si en supera altres d’anteriors.

A Catalunya, on la neu s’ha acumulat amb una abundància poc habitual a les comarques del sud, les temperatures es mantindran molt baixes també fins almenys dijous de la setmana vinent.